25 november 2009

Tobin Tax

Ismét terítéken az adó, ami James Tobin-ról kapta a nevét.
Az úriember a Nixon utáni időkben felszámolta az arany standard rendszert és adóval kívánta kedvét szegni a kibontakozó nemzetközi devizaspekulációnak.
Az adó mértéke nem eget rengető, 0.1% körül mozgott, viszont a mai high frequency trading időkben ez nagyon tudna fájni egy-két day tradernek és nem utolsó sorban egy-két nagy, amerikai kereskedelmi bank sajátszámlás részlegének.
A tú-big-tú-félnek(=bad bank) titulált bankok aranykora lassan leáldozóban van, hiszen a jövő év végéig nagy valószínűséggel bekövetkező kamatemelés alávág trading profitoknak és az ingatlan-portfoliónak is. Az ingatlanárak további esésével pedig még több lakástulajdonos kerül víz alá ... ami még több ingatlan árverést jelent, amit sajnos támogat az az érv is, hogy a legpesszimistább stressz teszt is maximum 10,5%-os munkanélküliséggel számol (és valljuk be, hogy azért még nem vagyunk túl a nehezén).
A halmozódó veszteségeknek pedig csak egy kimenetele lehetséges ... igen-igen egy második John McClain féle mentsük meg a világot, adjunk még egyszer trilliókat az adófizetők pénzéből a felelőtlenül gazdálkodó és hibáikból mit sem tanuló tú-big-tú-fél bankoknak.
Itt jön képbe a Tobin Tax, ha már úgyis meg kell őket menteni és úgysem lehet őket leállítani az überrizikós high frequency tradingről, akkor legalább dobjanak valamit a közösbe (gyk. adózzanak).
Természetesen rögtön volt pár ellenérv a szivarzsebben, mint például, hogy ez majd elapasztja likviditást a világban és a globális gazdasági rendszer hatékonyságát csökkenti bla-bla-bla ...

Nincsenek megjegyzések: