24 november 2009

Mennyen má' valamerre a dollár!

Egyre több a türelmetlen ember a világban ... így a karácsony közeledtével:)
Az 1,50-es szintnél hatalmas erők feszülnek egymásnak - ahogy azt már egy-két korábbi posztban is említettem -, míg a jenkik inkább egy kontrolált keretek között gyengülő dollárt látnának szívesen, addig a fejlődők, akik komoly exportkitettséggel rendelkeznek az USA felé, hallani sem akarnak a dologról és szorgalmasan interveniálnak.
Tény, hogy amerika nyakig el van adósodva, elég csak a 12 trilliónyi monetáris és fiskális ösztönzőre gondolni, vagy az idén és jővőre végbe menő 4 trillió dolláros kötvénykibocsátásra ... ez nem egy sikersztori. Becslések szerint amerika adósságszolgálata 2019-ben fog tetőzni, amikor 700 milliárdot kell majd fizetniük kamatra és a különböző kifutások után (csak az összehasonlítás miatt, idén ez az összeg 202 milliárd).
És, akkor itt van a másik kényes téma az alapkamat, amit amíg ilyen magas a munkanélküliség és ilyen nyomott a lakáspiac nem hinném, hogy emelni merne Bernie ... és ha emelne is, annak közvetlen, rögtön érezhető hatása nem túl sok van - kivéve a hírre kereskedőket:) Általánosságban elmondható, hogy körülbelül 12 hónap kell ahhoz, hogy a dollár érdemben reagáljon egy kamatemelésre/csökkentésre (lásd ábra).

Egy szó, mint száz, az indikátorokkal és az ECB-vel egyetemben én is tanácstalan vagyok:)

Nincsenek megjegyzések: