20 november 2009

Munkanélküliség

Ma elvileg egy elemzést szerettem volna írni az aranyról, de megláttam egy cikket a The New York Times-ban, ami a tegnapi "jobb" munkanélküliségi adatot vesézi ki és ezen teljesen elképedtem ... lehet, hogy túlzottan nagy a szociális érzékenységem.
Tehát a lényeg, hogy januártól 1 millió amerikai munkanélkülinek fut ki az állam álltal biztosított szociális juttatása. Még egyszer kilenc millió ember kap jelenleg, vagy szövetségi, vagy az egyes tagállamoktól segítséget és ebből januártól egy millió mindenféle bevétel nélkül marad és az amerikai szenátus egyelőre bénán ül és vakargatja a fejét és nem érti ... amit nem is csodálok, hiszen őket a FED és a foglalkoztatási szakminisztérium adatai alapján tájékoztatnak, ami nem túl ápdétid.
Noha az amerikai szövetségi törvények lehetőséget nyújtanak az ellátásból kikerültek részére egy további, 14 hétig tartó juttatás folyósítására, a kérdés csak az, hogy ez mire elég???
Itt sem a betegséget kezelik, hanem csak a tüneteket:(
Kinek lesz melója 14 héten belül, ha eddig egy év alatt nem sikerült találnia?
Ahelyett, hogy az amerikai kormány a bankokba pumpált volna dollár trilliókat -akik nem hiteleztek ebből, hanem a korábban toxikus eszközöknet minősített derivatívákba tolták a lé egy részét - és ezzel okozott egy erős tőzsdei bullt mindenféle fundamentális alapot mellőzve, inkább a reálgazdaságra, azon belül is a munkaerőpiacra kellett volna fókuszálniuk.
Annál is inkább kellett volna ezt tenniük, mivel a tegnap megjelent, de elbagatelizált Mortgage Delinquencies - ami a törlesztésben elmaradással rendelkezők arányát mutatja (9,64%) és amiben nincsenek benne a már végrehajtás előtt/alatt álló ingatlantulajdonosok - adat is azt tükrözi, hogy a lakáspiacon is komoly gond van. Mára minden 10 amerikai lakáshitel törlesztő állampolgárból egynek legalább 1 hónapnyi elmaradása van (ezt nevezik ól tájm hájnak, mivel az adat jegyzése óta nem volt ilyen magas a szám).
Márpedig az összefüggés kézenfekvő; az év során munkanélkülivé vált 5 millió amerikai állampolgár, 2 millió problémás hitelt eredményezett!!!
Ez már nem csak sub prime para, itt jó minőségű prime hitelek bedőléséről beszélünk - tehát egykor megbízható, magas jövedelmű adósokról - és ez a legnagyobb gond:(

Nincsenek megjegyzések: