19 november 2009

Az ázsiaiak köszönik, de nem kérik!

Az ázsiai országok hátán egyre inkább púp az USA laza monetáris politikája. Ilyen és ehhez hasonló kedves szófordulatok hangoztak el azon a fórumon, amelyen Mr. Norman Chan, a
Hong Kong Monetary Authority (a kínai jegybank helyi hatósága) és a San Francisco FED képviseletében Janet Yellen tartottak előadást.
Mr. Chan az ázsiai országok nevében közölte, hogy amerika legyen kedves és ne vereje az ő f...ukkal a csalánt ne fújja tovább az ő eszközár lufijukat - amit a globálisan alacsonyan tartott kamatlábak és a jegybankok által a pénzügyi rendszerbe tolt irdatlan mennyiségű pénz okoz -, ami jelentős fejtörést okoz nekik a jelenben és a jövőben is komoly kihívások elé állítja majd az ázsiai országok kormányait/jegybankjait. Továbbá közölte, hogy sokak nevében beszél, amikor azt mondja, hogy a jelenlegi árazási szintek mellett jobban éreznék magukat - az ázsiai fejlődők -, ha az amerikai alapkamat 2-3% körül lenne.
Erre volt egy érdekes válasza Ms. Yellen-nek, aki szerint a QE (monetáris lazítás+pénzöntés) nem jelent nagyobb veszélyt a különböző eszközárak elszabadulására, mint, ha szimplán csak nullára vágják az alapkamatot?! Itt úgy érzem, hogy jogosan teszem fel mindannyiunk nevében a kérdést: Heeee????
Majd egy Moran Stanley-s arc megkérdezte, hogy Hong Kong miként képes fizetőeszközét a dollárhoz kötni amikor nincs is önálló monetáris politikája és a gazdasága is szorosan kötődik Kínához?(Itt állítólag volt egy kis taps, csak hogy még "barátságosabb" legyen az atmoszféra:)
A hong kong-i jegybankár válaszként egy kis példázattal válaszolt, miszerint a monetáris stabilitás olyan, mint az egészség; azaz addig nem bescüljük meg, amíg megvan. Majd így folytatta; HK-hoz hasonló mértékű növekedést produkált Szingapúr, Dél-Korea, Malajzia is, ahol nincs dollárhoz kötöttség, tehát az eszközár buboprék létrejöttét nem a dollártól való szoros függőség okozta ... ezzel a barátságos mondattlal búcsúztak egymástól a felek.
Egyéb érdekesség a mai napra:
A témához valamilyen szinten kapcsolódik, hogy a Société Générale egy 68 oldalas tanulmánnyal örvendeztette meg a vagyonkezelt ügyfeleit, akiket ebben a globális összeomlásra készítenek fel, olyan javaslatokkal, mint a dollár short, illetve a ciklikus iparágak (autógyártás, technológia és turizmus) részvényeinek eladására is buzdítják az ügyfeleiket. A meglehetősen morózus jövőkép indokaként a cég a globálisan, de főleg a fejlett gazdaságokban elszálló GDP arányos deficitet jelöli meg.
Érdemes lehet megfontolni ...

Nincsenek megjegyzések: