12 november 2009

Sokasodnak az érvek a dollárgyengülés mellett

Noha Timothy Geitner folyamatosan, minden jelentősebb sajtó orgánumnak azt nyilatkozza, hogy az erős dollár szívügye ... mi azért a szívünk méllyén tudjuk, hogy az Államok gyors gazdasági kilábalása a recesszióból még inkább az:)
Kedden például a Dallas FED elnöke, Richard Fisher mondott ellent a nagyfőnöknek, amikor előállt a farbával, hogy a dollár gyengülése tulajdonképpen nem rendezetlen mozgás, sokkal inkább szabályzott keretek között zajló, leértékelési folyamat.
Az is dollárgyengülés mellett szól, hogy a Bloomberg készített egy elemzést, miszerint azon S&P 500 komponens cégek, amelyeknek árbevétele nagyobbrészt külföldi értékesítésből származik, sokkal jobban muzsikálnak, mint a tisztán bennszülötteknek értékesítő cégek. Egyszóval a gyengülő hazai deviza fűti az exportot:)
Forrás: Bloomberg
Közvetve, az is a dollár középtávú gyengülése mellett szól, hogy az állami adóbevételek az 50-ből 49 államban drasztikusan - átlagosan 16,6%-kal - csökkentek, néhol kétszámjegyű volt az esés. Sajnos nem csak az állami adóbevételek estek, hanem a helyi, önkormányzati adókból befolyó bevételek is, mintegy 4,2%-kal ... és a kilátások sem a javuló tendenciáról szólnak.
Szóval az amerikai államnak még lesz kit megmenteni az elkövetkezendő egy évben, lesz itt önkormányzati kötvényvásárlás FED számlára, kötvénykibocsátás állami garanciával és tisztán cash-ből történő szponzorálás is.
Forrás: Rockefeller Institute
Summázva; tovább folytatódik a pénznyomtatás = dollárgyengülés.

Nincsenek megjegyzések: