11 november 2009

Még egy érv ...

Arra, hogy a szaudiak miért vállnak le a WTI benchmarkot követők népes táborából.
Ahogy azt már korábbi posztomban írtam;
"...a szaudiak eldöntötték, hogy januártól nem hajlandók többé bench mark-ként tekinteni a West Texas Intermediate-re (amit egyébként '94 óta használtak). Az ok pedig az, hogy az amerikai fél szándékosan leértékelve tartja a WTI-t a többi globális olajindexhez képest. Ehhez jól felfogott érdeke fűződik, hiszen az olaj elég tetemes részt képvisel az USA importjában és, ha nyomott áron veszik az olajat az meglehetősen javítja külkereskedelmi mérlegüket.
Ha visszatekintünk a múltba, akkor az látható, hogy a WTI mindig 1-2 dollárnyi prémiummal forgott a Brenthez képest, ez januárban hatalmas fordulatot vett ... "

Hétfőn megjelent pár neves európai újságban (többek között a Guardian-ban), hogy az olajkészlet adatok már régóta nem a valóságot tükrözik és az olajkitermelés csúcsa (Peak Oil) közelebb van, mint hinnénk. Az adatok pozitív irányba történő módosítása mögött - a kimerülő mezők arányának elbagatelizlásával - nem áll más, mint az USA, aki kínosan ügyel arra, nehogy pánik törjön ki az olajpiacon és elszabaduljon az olajár, ami nekik különösen rossz lenne ... hiperinfláció réme + romló külkermérleg.
A korábbi optimista kijelentések miszerint a mai 83 millió hordó/nap olajkitermelés könnyedén feltornászható és hosszú időn át tartható 105-ön, vagy akár 120-on, abszolút irreális, noha az IEA (International Energy Agency) 2005-ben megjelent tanulmányában ez szerepel.
Egyre erősebbek azok a hangok a szervezeten belül, amelyek a napi 90-95 millió hordós napi kitermelést is non sense-nek nevezik, sőt a mai kitermelési mennyiség (83 millió) sem fenntartható hosszú távon szerintük.
Számos olajipari szakértő szerint az emberiség már a Peak Oil fázisban van, míg az IEA szerint a kitermelés egészen 2030-ig fokozható.
A helyzetet szerintem legjobban Colin Campbell, a Total of France korábbi vezetője írta le, aki szerint, ha a tényleges adatok nyilvánmosságra kerülnének, az pánikot okozna a világ tőzsdéin és az senkinmek sem lenne jó.

Nincsenek megjegyzések: