08 július 2009

Manipuláció?

Felmerült a gyanú, hogy a Goldman Sachs dollár milliókat bukott amiatt, hogy egy volt dolgozója ellopta a Goldman kereskedési software-nek kódjait és azt saját célokra használta fel, kárt téve ezzel volt munkáltatójának és az egész amerikai részvény piacnak.
Sergey Aleynikov, a 39 éves ex-Goldman programozót gyanúsítják mindezzel, ezért július 3-án letartóztatták a newark-i repülőtéren. Aleynikov amerikai-orosz kettősállampolgár, aki 2007-ig állt a bank alkalmazásában.
Joseph Facciponti államügyész szerint Aleynikov veszélyeztette az amerikai piacokat és a Goldman-nek is kárt okozott, ha a kódokat egy harmadik félnek továbbadta. A bank természetesen a piacok miatt „aggódott”, amikor hangsúlyozta, hogy a kódok rossz kezekbe kerülve unfair módon befolyásolhatták a kereskedést.

Egy kicsit elkanyarodva a témától a kereskedési software-ek irányába, említésre méltó, hogy a tavalyi utolsó negyedévben a kereskedés 28%-át bonyolították automatizált trading software-ek, amelyek meghatározott algoritmusok alapján alakítanak ki ún. rapid-fire kereskedési stratégiákat. Az NYSE Euronext felmérése alapján tavaly 17%-kal nőtt az így bonyolított kereskedések száma, ami háromszor akkora, mint az egyéni befektetők által generált forgalom.
Tény, hogy a Goldman első negyedéves, az automatizált részvénykereskedésen elért árbevétele 2 Mrd USD volt, ami lényegesen felülmúlja a versenytársak teljesítményét (Morgan Stanley: 900 millió, JPM: 1,8 Mrd, Citi: 1,9 Mrd) és ez az iszonyú szám 20%-kal kevesebb, mint 2008-ban volt.

Aleynikov ügyvédje minden esetre azt állítja, hogy a Goldman tudtával töltötte le ügyfele a programokat a saját lap-topjára, továbbá az ügyvéd szerint abszurd az a feltevés miszerint Aleynikov továbbjátszotta volna valaki(k)nek a programot. Továbbá így folytatta, ha a Goldman képtelen megvédeni a saját belső információit – amik ráadásul az egész amerikai piacra hatással vannak -, akkor miként kívánnak kivédeni egy súlyosabb külső (informatikai, egyéb) támadást, ami az automatizált software-ek ellen irányul.
Larry Tabb a TABB Group alapítója szerint a legfőbb probléma az, hogy aki megszerezte ezeket a kódokat, az hozzájutott ahhoz a metódushoz, ami dollár milliárdokat hoz évente a Goldman konyhájára. Az olyan szofisztikált market maker-ek, mint amilyen a Goldman is, nem elhanyagolható mennyiségű pénzt öltek bele olyan automatizált kereskedési rendszerekbe, amelyek rendkívüli sebességgel kereskednek és hamar felismerik, hogy az adott piaci környezethez milyen stratégia passzol.
Tehát aki megkaparintotta a kódot, egyrészt gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a programot és ezzel jelentős összeget happolhat el a Goldman elől, másrészt analizálhatja a software-t és hozzájuthat az amerikai bankóriás döntési mechanizmusához, így jóval az előtt léphet.

… és itt jön a képbe a másik orosz, Misha Malyshev, aki korábban a Citadel-nél volt trader és társtulajdonosa a magát amolyan formális – sem befektetéssel, sem kereskedéssel nem foglalkozó - cégnek definiáló Teza Group LLC-nek. Mielőtt Malyshev idén februárban kilépett a Citadel-ból, ott a nagy sebességű trading software részlegen tevékenykedett. Minden esetre az FBI már vizsgálódik a cég körül …

Egyenlőre, tehát megy a huzavona, hogy letöltötte-e az orosz matematikus a programot, vagy sem, bár egyes források szerint egy okos telefonnal ez nem telik többe, mint tíz perc, ehhez érdekes adalék, hogy Aleynikov előző munkahelye az ITD Corp.-nál volt, ahol ő volt a csoportvezetője a routing rendszerek fejlesztőinek:)

Hááááááááát, ki tudja?

Valami haszna azért van a történteknek; mégpedig a nagy brókerházak szempontjából, ez ugyanis egy intő jel a jövőre nézve, hogy miként kezeljék a legféltettebb titkaikat!
Forrás: Bloomberg

Nincsenek megjegyzések: