05 november 2009

Megint csúnyán elkenték

Természetesen a dollárról van:)
A tegnapi FED kamatdöntése érdemi eredményeket nem hozott, arra viszont elég volt, hogy egy gyors euró shortzárást okozzon. Tulajdonképpen az amerikai jegybank, aki a nemzeti valuta stabilitását hivatott megőrizni, pont ezt nem teszi ... ehhez fűzödnek jól felfogott érdekei (lásd Merre tovább dollár? ), de most már, hogy múlt héten bejelentették a recesszió végét, nos a befektetők azért egy kicsivel többet vártak.
Az rendben van, hogy telepumpálták a bankokat világot likviditással, de most már a spekulánsok sisere hada vigyázó szemét az exit stratégiá(k)ra veti, viszont itt semmit nem talál, nincs koncepció, nincs egy jó szó az amerikai (és kínai) lakosok felé, hogy most már védeni fogjuk a dollárotokat és értéket teremtünk.
Ezért nem nevezhető az arany jelenlegi szárnyalása lufinak, ahogy azt Roubini mondta és amire egy hasonló nagyság, Jim Rogers azt válaszolta: "Egyértelmű, hogy Mr. Roubini ismét nem készítette el a házi feladatát."
A múltokrában a Reuters készített egy felmérést 34 devizastratéga bevonásával. Az eredmény elég egyértelmű lett, a megkérdezettek egybehangzóan azt állították, hogy a dollár, ami a jelenlegi globális devizatartalékok 63%-át teszi ki - '99 előtt 70% felett is járt -, tíz éven belül 55 alá süllyed, húsz év múlva pedig 48% alá. Ez jól mutatja, hogy lassú, de biztos hanyatlás vár a dollárra és az USA globális szerepére is.

Nincsenek megjegyzések: