12 október 2009

Merre tovább dollár?

Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor most merre van az arra, hiszen az elmúlt időszakban a világ vezető nagyhatalmai eléggé félre nem érthető módon kinyilvánították aggályaikat a dollár stabilitásával kapcsolatban. Obamáék viszont eltökéltek a gyenge dollár mellett, amivel támogatják az exportjukat és ebben az "alvó oroszlán keltegetős" játékban úgy néz ki, hogy elmennek a legvéksőkig, vagyis addig, amíg az amerikai költségvetési hiányt szponzoráló országok ki nem rúgják a széket maguk alól és hagynak maguk mögött mindent, mint eb a sza(ha)rát.
Nem vitás, hogy az eddig csak szájhősködő nemzeti bankok elkezdték a leválást a dollárról. Ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt negyedévben 413 Mrd dollárnyival - így globálisan 7,3 trillió USD-t kitevő - dagadó globális devizatartalék 63%-a vándorolt yenbe és euróba.
A Bank of America devizaelemző csapata szerint a fejlődő országok durván 30 milliárdnyi dollárt toltak át havonta euróba, yenbe és egyéb fejlődő devizába.
A Barclay's szerint (aki nem mellesleg a világ harmadik legnagyobb fx tradere) a dollár év végi fair ára az egységes európai devizával szemben 1,52 körül van.
Az utóbbi két hír azért is kellemetlen a dollár számára, mivel látszik, hogy a piac meghatározó szereplői elkezdték kiépíteni pozícióikat a zöldhasú gyengülésére játszva.

Nincsenek megjegyzések: