04 november 2009

Tépik az aranyat

Tegnap kiderült, hogy végül is a 403,3 tonna aranyat, amit az ájemef (gyk.: IMF) piacra dobott nem teljes egészében a kínaiak nyelték le, hanem "csak" a felét, a másik felére pedig India tette rá a kezét.
Erre aztán jól megrántották tegnap az arany árfolyamát rúpiában denominálva ...
...majd a jó(vételi)kedv átragadt a nemesfém dollárban jegyzett piacára is.
Így a tegnapi napon egalizálódott a helyzet és az arany a két legfőbb elszámolási devizájában, a két fő piacán egymást űzi, kergeti egyre magasabbra.

Távolabbról nézve a dolgot; a nemesfém az emelkedő trendtől elszakadva, meredeken, szédült tempóban száguld egyre feljebb. A hosszú távú trendet "irányító" emelkedő háromszögből való kitörés célára valahol 1150 körül lehet. Ennél a szintnél létre jöhet és aktivizálódhat egy monumentális emelkedő ék, amiből, ha kitör az árfolyam, akkor hatalmas pofont kaphat - kb. 1000-ig visszahullhat - a sárga nemesfém.
Ha egy kevésbé pesszimista szenárió következik be, akkor a háromszögből való kitörés és a fent említett szintekig történő emelkedés után következhet egy visszahúzás, úgy 1075-1080-ig és utána ismét az emelkedés lesz az úr, aminek a targetje, ha kissé nevetséges is, de 1200 dollár.

Nincsenek megjegyzések: