05 december 2009

NFP

Egy-két csecsemőn kívül szerintem már mindenki tudja - hiszen ettől volt péntek délután hangos a gazdasági média még az Óperenciás tengeren is túl -, hogy a 'zusában a várt 111.000 helyet csupán 11.000-el csökkent a nem mezőgazdasági munkahelyek száma.
Ez aztán a jó hír, csak ne feledjük el, hogy sajnos nem beszélhetünk új (tartós)munkahelyek létrejöttéről, csupán a munkanélkülivé válás üteme lassult le ... mivel a gépgyártás (autóipar) kivéreztetése is lelassult a különböző stimulusoknak köszönhetően.


Más, nem rég olvastam, hogy a Rusal, a világ legnagyobb alumínium gyártója megújíttatta lejáró 16,8 Mrd dolláros hitelét. Az újra struktúrálásra egy 70 (!!!) bankból álló konzorcium vállalkozott és az orosz alumíniumóriásnak sikerült egy meglehetősen jó konstrukciót kialkudnia. Ez pedig a Pay-As-You-Can, vagyis fizess, amikor tudsz ... asszem én is felkeresem ezt a konzorciumot, hátha egy szerényebb összegnél is igénybe lehet venni a hitel által kínált lehetőségeket:)
Bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ha nem alumíniumgyártóról - és főleg nem a legnagyobbról - lett volna szó, hanem például angol bankokról, akkor nem lett volna ekkora az adakozókedv, plusz a tulaj neve is sokat nyomott a latban ... Oleg Gyeripaszka;)
Forrás: The New York Times

Nincsenek megjegyzések: