07 december 2009

Vége a Houdini rally-nak?

David Rosenberg (Gluskin Sheff’s Economic Research) nevezte egyszer így a jelenlegi tőzsdei szárnyalást, utalva arra, hogy sem munkahely teremtés, sem vásárlóerő, sem széles részvétel, sem forgalom nincs a mostani rally mögött.

Más; akármennyire is visszafizetik a nagy amerikai bankok a TARP címszó alatt kapott irdatlan mennyiségű lét, azért még van kaki a rendszerben ... a jelenlegi ismereteink szerint, eddig 1.510 milliárd dollárt toltak különböző kormányok a rendszerbe megmentés és tőkeemelés címszó alatt, viszont ez még mindíg elmarad attól az 1.715 milliárdos globálian leírt összegtől, ami hitelezési veszteség címszó alatt fut. A lista élén a Fannie, Freddie, Citi trió áll, akiknek az összleírása eléri a 367,5 milliárdot, míg a tőkeemelési oldalon "csak" 242,5 Mrd dollár áll a három delikvens esetében (szummázva természetesen).

És, akkor meg is érkeztünk az aranyhoz, ami letört a parabolikus emelkedő trendjéből és úgy néz ki, hogy nekifog egy egészséges korrekciónak. Ennek keretén belül 1.100-ig, vagy akár 1.065-ig is lenézhet a sárga nemesfém árfolyama.

Nincsenek megjegyzések: