14 október 2009

Arany vs. fogoly dilemma

Úgy néz ki, hogy az arany elérte az elsődleges - a zászló formációból származtatott - célárát, az 1065-ös szintet szintet. Az arany longgal rendelkezőknek jó hír, hogy az MACD is megindult új csúcsa felé, így a háromszög formációt támogató mozgóátlagok mellett már a momentum is vételt mutat.
A jegybankok helyzetét szerintem most legjobban a Fogoly Dilemmával (bővebben a témáról itt)lehetne jellemezni, ami eklatáns példája annak, mikor jön létre kooperáció önző entitások között. Szóval a szájhősködés és nyilatkozatháború után, aminek a levét egyértelműen a dollár itta meg, most el kell kezdeni töprengeni azon, hogy a többiek vajon tényleg elkezdik eddig alapvetően dollárban tartott eszközeiket diverzifikálni, vagy ez az egész csak etetés?

Az alábbi chart minden esetre azt tükrözi, hogy valakik azért mégis csak veszik azt a fránya aranyat, ezzel is lefedezve magukat a dollár értékvesztésével szemben. Még egy érdekesség az arany nem csak dollárban van új csúcson, hanem indiai rúpiában denominálva is:)

A következő táblázatból pedig az is kiderül, hogy kik a nettó aranyvásárlók, voila ...

Nincsenek megjegyzések: