14 október 2009

Trade Surplus

Az szerintem nem túl nagy titok, hogy Kína elég aktív a devizapiacon és főleg az euró vételezésében jeleskedik. Az is régóta nyílt titok, hogy a népi kína jelentős mennyiségekkel interveniál az USD/RMB (jüan) krosszban. A fenti két információt összerakva az jön ki, hogy az EUR/RMB párnak bizony erősödnie kell, főleg ha megnézzük a következő kis ábrát is, ami a Kína vs. USA külkereskedelmi többletet veti össze a Kína vs. Európa surplus-szal.
Látható, hogy az amerikával való üzletelést egyre inkább kezdi hanyagolni az ázsiai nagyhatalom, vagyis már inkább az európai kapcsolatépítés és kereskedelem áll a sokadik ötéves terv nulladik pontjában.
A növekvő külkereskedelmi volumen pedig egy növekvő euró keresletet generál - remélhetőleg hosszú távon -, ami további felhajtó erőt jelent az egységes európai devizának a dollárral szemben.
Más ... ma olvastam, hogy jaj a svájci frank hiteleseknek (ami egyébként így van és már régóta jaj nekik), mert a svájci jegybank kamatot fog emelni. Szerintem ez még odébb van (lásd Besokalt az SNB című írás), egyelőre az SNB el van foglalva azzal, hogy a csökkenő exportját - és ezért szűkülő trade surplus-szát - egy gyengülő devizával megtámogassa és amíg nem lát fordulós jelet a negatív tendenciában addig ez így is marad.

Nincsenek megjegyzések: