30 szeptember 2009

Eltűnt a stigma

Ezzel az alcímmel publikált tegnap cikket a Bloomberg és a téma apropóját az adta, hogy durván egy évvel a Lehman összeomlása után a CDS-ek piaca továbbra is él és virul.
Tavaly a válság kirobbanásakor több guru is életveszélyesnek titulálta ezeket az instrumentumokat, Soros például veszélyes derivativáknak minősítette, míg Buffett egyenesen tömegpusztító fegyvereknek titulálta a CDS-eket.
Említésre méltó, hogy az utóbbi egy évben az amerikai kormányzat nem igazán tudott tenni semmit (ha egyáltalán akart) a CDS piacok megregulázása érdekében. Az ok elég egyszerű; a hitelbiztosítási derivativák nagy része öt amerikai nagybank kezében összpontosulnak (lásd Meglehetősen ironikus című poszt augusztus 12-én), akik, mint tudjuk túl nagyok, hogy elbukjanak, a szídieszeken megkereshető összeg meg túl nagy ahhoz, hogy kihagyható legyen:)
A CDS-ekkel (főleg a naked-ekkel, amelyek mögött nincs valós kötvénybirtoklás, csak színtiszta spekuláció) azon kívül, hogy full spekulatív, toxikus eszközök van még egy probléma, ez pedig a tőkeáttétel növelő hatásuk és bár tavaly a Lehman hasalása utáni karcsú likviditású időszakban megindult egy határozott deleveraging (tőkeáttét megszűntetése), úgy néz ki, hogy ez a törekvés is hamvába halt. A tőkeáttétel mértékét jól szemlélteti, hogy tavaly a CDS piacok összkapitalizációja nagyobb volt, mint a globális GDP!
Szintén fontos érv a CDS-ek ellen, a destabilizálós hatásuk a gazdaságra nézve és a gazdaság talpra állásának visszafogása, hiszen ha beleképzeljük magunkat egy olyan kötvénytulajdonos helyzetébe, aki nyakig ül elértéktelenedett bóvli kötvényekben, amit nagyon bölcsen lefedezett CDS-ekkel, akkor előállhat az a fura helyzet, hogy a CDS többet ér, mint a kötvény jelenlegi árfolyammal számolva. Ebben az esetben már meggondolandó a defaultra játszani!
A legnagyobb probléma azonban mindenképpen az, hogy a CDS piacot öt bedőlni képtelen bank uralja, akiket ez az érinthetetlenség magabiztossá és ismét túlontúl kockázatvállalóvá tesz.
Ezek alapján nem zárható ki, hogy a következő krízist CDS válságnak fogják hívni és ugyanolyan gyorsan csap majd le ránk, mint a mostani bizalmi és likviditási válság … a kérdés csak, a mikor?

Nincsenek megjegyzések: