07 szeptember 2010

Most akkor mi a para?

A WSJ-ban megjelent cikkre mindenki pánikszerűen - illetve valaki csak megszokásból - beleadott a piacba.
Miért?
Minek?
A stressz teszt eredménye szerint a 91 vizsgált pénzintézetből mindössze 7-en hasaltak el a próbán és a korábban megszokott összegekhez képest bagatell, 3,5 milliárdnyi euró hiányzott csak az üdvözséghez. Mi itt a gond? - kérdem én ártatlan boci szemekkel az égre meredve.
Erre a fenti ábra ad magyarázatot; hogy lehet az, hogy létezik egy Committee of European Banking Supervisors (CEBS), aki felügyeli a stressz tesztet és nekik nincs egy átlátható, egzakt mérési metódusuk a bankok birtokában lévő állampapírok vonatkozásában. Csupán annyit kérdeznek, hogy mekkora a nettó és bruttó szuverén állampapír kitettségük a különböző EU-s országok irányában. Az meg ugye sok minden lehet ... Na, ebből jön össze az a keverés, amit a fenti ábra jól szemléltet és ami miatt a teljes CEBS, a stressz tesztjével együtt egy komolytalan bohócbrigád benyomását kelti.
Ezzel kapcsolatban egy régi vicc jutott az eszembe:)

Az olaszliszkai csodarabbit felkeresi Kohn. Elmondja, hogy vitája van Grünnel, s a rabbit kéri, hogy tegyen igazságot köztük. Elmeséli az esetet. A rabbi szó nélkül végighallgatja, s azt mondja: - Neked van igazad! Kohn boldogan távozik. Ám félóra múlva megjelenik Grün is. Elmondja, hogy vitája támadt Kohnnal, kéri, hogy a rabbi mondja meg, melyiküknek van igaza. Eloadja az esetet. A rabbi türelmesen meghallgatja, s a végén azt mondja: - Neked van igazad! Grün is elégedetten távozik. Ám a bóher, aki mindezeknek fültanúja volt, nem állj a meg szó nélkül: - Rabelében, te Kohnnak is igazat adtál, Grünnek is igazat adtál, pedig két vitatkozó közül csak az egyiknek lehet igaza! A rabbi végigsimogatja hosszú szakállát, s azt mondja: - Tudod mit? Neked is igazad van!

Francia bankok igazatok van, meg neked is BIS:)

Nincsenek megjegyzések: