14 szeptember 2010

Megvan a paritás!

Nehéz szülés volt, de megvan a gyerek; ma délután megszületett a svájci nemzeti valuta és a dollár közös gyermeke: a paritás:) Istenem, nem is olyan régen még azon tűnődtünk, hogy vajon mennyi pénze van az SNB-nek, hogy az 1,5-ös szintet ilyen karakánul védi. Azután beköszöntöttek a szűk esztendők, jöttek az ázsiai szekció alatti sunnyogások interveniálások ... és most lám; 1 dollár= 1 frank.
A következő két chart is megér egy misét ...


A válság előtt időben, de még napjainkban is a globálisan megtermelődő áruk és szolgáltatások eredőjeként létrejött többlet Németországban, Japánban - ugye, itt egyre kevésbé - és Ázsia kis és nagy tigriseiben - itt egyre inkább - csapódik le. Ezeknek az exportfüggő országok nincs más választásuk, mint tolni a cuccot a külhoni piacokra és kiszolgálni a fogyasztói társadalmat, függetlenül attól, hogy éppen a hazai valuta mennyire erős, vagy gyenge.
Most jött el az idő, hogy felpillantsunk a két ábrára ... a jen mindkét meghatározó devizával szemben szignifikánsan erősödött az elmúlt egy évben. A dollár 1,6-ról erősödött a mostani 1,3-as szintekig.
Ki a legnagyobb efiksz tréder a planétán?
Naná, hogy Merkeléknél van az ász:)
Az exportfüggő németek, akik nem mellesleg a hátukon cipelik egész Európát és hol nekünk, hol meg a görögöknek tömnek egy kis zsebpénzt a zsebbe - és ezért mindenki elnézi a kis stiklijeiket - gyenge devizájukkal igen hatékony piacszerzési stratégiát valósítanak meg. Verik a japánokat, az Usába is jóárasítva tudják tovább tolni a merciket és mivel fél Ázsia a dollárhoz van rögzítve, így velük szemben is előnyben van a germán had.
Kína pedig okosan nem kapkod, hanem kivár. Megvárja, amig a két elöregedő világhatalom - a németek és a japánok - belefulladnak a jóléti kiadásaikba és majd talán akkor leválik a dollárról ...
Az idő nekik dolgozik!

Nincsenek megjegyzések: