23 augusztus 2010

Mises titkok ...

Az elmúlt napokban volt időm olvasgatni és beleakadtam egy nagy formátumú koponyába; ő Ludwig von Mises osztrák közgazdász, író, gondolkodó. Egyszerű, józan gondolkodással nagyon logikusan levezetett pár közgazdasági anomáliát. Csak egy-két gondolat a rend kedvéért:

"A kormányzati kiadások nem hoznak létre további munkahelyeket. Ha a kormány a szükséges pénzeszközöket adóztatással, vagy a piacról történő hitelfelvétellel biztosítja, akkor ugyanannyi munkahelyet szüntet meg az egyik intézkedéssel, mint amennyit kreál a másikkal.

Ha a kormány kiadásait a hitelfelvétellel finanszírozza, az hitelexpanziót és infláció okoz. Ha ezen inflációs folyamat során a nyersanyagárak emelkedése meghaladja az emelkedő nominális bérek növekedési ütemét, akkor a munkanélküliség csökkenhet. De mit ér a munkanélküliség csökkenése, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a reálbérek nagyobb mértékben csökkennek?" (A tervezett káosz, 1947)

"Nincs értelme ódzkodni a hitelexpanzió által okozott fellendülés végső összeroppanásától. A választható alternatívák, vagy hamarabb érkezik a válság, amikor még reverzibilis a hitelbővülés és önként lemondunk róla, vagy később érkezik a katasztrófa, és maga alá temeti a teljes pénzügyi rendszert. "(Emberi működés: értekezés a gazdaságról, 1966)

Hm, elgondolkodtató ...

Egy másik osztrák pali, egy bizonyos Einstein is rendkívül jól látta dolgok nem túlzottan logikus menetét. A Hogyan látom a világot? című könyv kötelező mindazoknak, akik szélesebb látókörrel kívánják szemlélni a világot!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csak annyi volna a kérdésem, hogy hol találtad az "Emberi működés: értekezés a gazdaságról" című könyvet?
Létezik egyáltalán, vagy csak te fordítottál le egy részt az eredetiből?
(Ha az utóbbi akkor nem keresem feleslegesen :-))

Köszönöm:
G