31 augusztus 2010

Kivel érdemes barátkozni?

Az egyik gazdasági online médium hétfői cikkében Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy bátrabb külpolitika kell és nyitnunk kell újabb piacok felé.
A jó kisdobos ott segít, ahol tud, ezért most szerény képességeimet próbálom alárendelni az ország érdekeinek és segíteni a miniszterelnökünknek:)
Pár héttel ezelőtt, amikor is Kína beelőzte Japánt, Obamáék rögtön fejjel rohantak a falnak és bebizonyították, hogy erőviszony átrendeződés ide, vagy oda ők bizony nem térnek le a John McClane-i útról, azaz ha véreset köpnek sem mondanak le az USA mindenhatóságáról és überelhetetlenségéről. Ez például nem az okos külpolitika mintapéldája, tehát ezt kéretik kerülni!
Pár hete bukkantam rá egy érdekes táblázat-láncolatra, ami Kína külkereskedelmi kapcsolatait taglalja. Érdekes volt látni, hogy a már megszokott nagyhatalmakon kívül (Usa, Japán, Németország, Brazília) megjelentek a frontier országok (Taiwan, Malaysia) is, akik a BRIC kettő-pont-nulla lesznek ... na velük, vagy akár Kínával érdemes lenne barátkoznunk.
Végül még egy ötlet, amivel nem leszek népszerű - de vállalom:) - szóval barátkozni kellene a Frankfurtban, Londonban, székelő befektetési házakkal, akik közép-kelet európai kötvényalapot, vagy akár részvényalapot menedzselnek és el kéne magyarázni nekik, hogy a következő pár év miként áll össze a mi kis fejünkben ... különben minden nap újabb óltájmhájra megy a frank a forinttal szemben, egyre több jelzáloghiteles dől be, a bankok az NPL mutatóikat meg nem is merik majd közzétenni.
Ez minden, amit mondani tudok a vietnámi háborúról ...

2 megjegyzés:

Wb4XPr0 írta...

Az utolsó sor mindent vitt:D

Fritz Teufel írta...

Forrest Gump über Alles:)