06 augusztus 2010

Hány lakás áll üresen Kínában?

Elnézést kérek mindenkitől, hogy mostanában mindig kérdéssel kezdek, de ha egyszer kikívánkozik:)
Tehát?
A helyes válasz: 64,5 millió lakás, ami az egyik helyi áramszolgáltató statisztikájából bukott ki, miszerint ebben a 64,5 millió lakásban az utolsó fél évben zéró volt az áramfogyasztás!
Egyik múlt heti posztomhoz (Na, mi ez?) írta kommentként egy névtelen hozzászóló a következő kis szösszenetet:
"A kínai PSZÁF elrendeli az új banki stressztesztek készítését, olyan feltételezéssel, hogy mi lenne, ha a túlfűtött ingatlanpiacú városokban akár 60%-kal esnének a lakásárak."

A 64,5 millió üres lakás tudatában bátran üzenjük a kínai PSZÁF-nak, hogy semmi sem történne, maximum az árak elkezdenének a realitás felé mozogni:)
Jelenlegi tudásunk szerint Kínában 1,356 milliárd ember él, ebben a társadalomban van 64,5 millió üres ingatlan, ami körülbelül 200 millió ember lakhelye lehetne, ez durván 15%-os ráta a lakóingatlanok piacán ... és valószínűleg még egyszer ennyi üresen ácsorgó kereskedelmi ingatlan is van. Tehát összegezve; egy abszolút túlkínálati piacon, konstans áremelkedés mellett az a kérdés, hogy ez normális-e és, hogy ez ugye örökké tart?!
Ezzel kapcsolatban csak Besenyő K. I Sz. Istvánt tudom idézni, azaz Besenyő Kínai Ingatlan Szakértő Istvánt: nóóóóórmális????
A kínai PSZÁF egyébként vizsgálná azt is, a stressz tesztek keretében hogy miként gyakorolna hatást az építőipar háttérágazataira a nekik nyújtott hitelek visszafogása. Na, ebben már több a ráció, de szerintem itt is milliók sóhajtanának fel - főleg a padlóról éppen feltápászkodóban lévő ágazatok közül sokan - ha a kínai hitelből táplált, spekulatív réz, acél és egyéb ipari nyersanyag ára esésnek indulna.
Szóval hajrá kínai vezetés, tessék meglépni ezeket és mindenkinek jobb lesz:) Ahogy a mondás is tartja: "Egy mindenkiért ...

Nincsenek megjegyzések: