08 február 2010

Nincs könnyű helyzetben

A svájci jegybank sem, hiszen péntek hajnalban nagy sunnyogva, az ázsiai nyitvatartás alatt ( fogy a zsé ott is) elkezdték venni az eurót elég agresszíven, ha az 1,49-es bid-et 1,46-os árfolyamnál annak tekinthetjük. Egyelőre úgy néz ki, hogy hasztalan, hiszen az európai közös deviza olyan harmatos, hogy a frank ismét visszaerősödött a beavatkozás előtti szintekre.

Úgy néz ki, hogy a Club Med-es feszkó megüti az eurót a dollárral és valamennyi jelentősebb devizával szemben, ami nem is csoda, ha figyelembe vesszük a bajba jutott országok GDP arányos külső eladósodottságát:

- Görögország: 87% (208 Mrd euró),

- Spanyolország: 91% (950 Mrd),

- Portugália: 108% (177 Mrd).

Ha ehhez még hozzádajuk a kelet-európai régió adósságát, akkor a kapott összeg 2 trillió euró fölötti lenne, ez megközelítőleg akkora, mint az USA Subprime, Alt-A bukója ... és Európában, köszönhetően a gyenge kezű EU-nak, még vannak csontvázak a szekrényben.

Amíg ez így van addig a dollár erősödni fog, hiszen ott mindenki egy magabiztos kilábalási forgatókönyvvel kel és fekszik - Geithner szerint olyan nem történhet, hogy az USA-t megfosztják az AAA besorolásától adósság hegy ide, vagy oda -, már a kamatemelésről szól a diskurzus és végül, de nem utolsó sorban csak egy szövetségi állam van csődközelben, de ott meg a Terminátor a kormányzó, úgyhogy para nincs.

Egyelőre tehát maradnak a nap, mint nap új csúcsra törő CDS árak, elhalasztott kötvényaukciók, lásd Portugália múlt héten egy 500 millió eurós kibocsátástól lépett vissza, mondanom sem kell, hogy miért (ábra lent).

A para nagyságát jelzi, hogy Sydney-ben gyűlik most a bankvilág apraja-nagyja; FED, ECB, RBI (India), PBOC (Kína) ... mindenkit nyugtalanít, hogy pár túllazult mediterrán arc elrontaná mindazt, amit az elmúlt két évben a jegybankok és kormányok a globális gazdaságnak és konfidensznek okoztak.

Nincsenek megjegyzések: