05 február 2010

Dinamitot adni egy gyerek kezébe?

Ki tenne ilyet?
Úgy tűnik, hogy az amerikai szenátus ezt megtette, amikor Bernanke-t újraválasztotta FED elnöknek a következő 4 évre, legalább is ez Nassim Taleb - a Black Swan teória megalkotójának - véleménye.
A közgazdaságtan professzora szó szerint azt mondta, hogy mindenkinek longolni a kéne az amerikai állampapír hozamgörbe hosszabbik oldalát - árfolyam short -, amíg a Bernanke-Summers (Fehér Ház tanácsadója) páros hivatalban van. Mindez egy moszkvai konferencián hangzott el, majd így folytatta Taleb; a dollárnak szignifikánsan gyengülnie kell az ázsiai, illetve a nagyobb commodity devizák ellenében, mivel a válság elmélyülése óta a FED és a különböző amerikai kormányzati ügynökségek 9,66 trillió dollárt költöttek el, helyeztek ki, vagy biztosítottak, ezzel megalkotva az amerikai történelem legnagyobb monetáris expanzióját.
Az idei évre tervezett 1,6 trillió dolláros deficitről csak annyit mondott Taleb, hogy ez olyan, mintha dinamitot adnánk egy gyerek kezébe, Obamáék előbb-utóbb elveszítik a kontrolt a gazdaság és a dollár felett.
Tévedés, hogy túl lennénk már a nehezén, hiszen tavalyhoz képest kevesebb a foglalkoztatott a világban és több az adósság.


Forrás: Bloomberg

Nincsenek megjegyzések: