18 február 2010

Exit Strategy

Tegnap a dollár arra erősödött, hogy a FED 3,2%-os idei GDP növekedést prognosztizált az eddigi 3%-kal szemben és a keménymag ismét az Exit Strategy-t emlegette.
Teszik mindezt úgy, hogy míg ők időt és pénzt nem sajnálva öntik a lét a rendszerbe (lásd ábra; US M3 index), addig a kereskedelmi bankok továbbra sem hiteleznek, tavaly például 16%-kal, azaz közel 100 milliárd dollárral esett vissz a hitelezés. A jegybank expanzív munkájának és a bankok ellentétes irányú törekvésének az eredője egy roppant gyatra pénz multiplikátor, ami jelenleg az USA-ban 0,81!!!
Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 1 egységnyi pénz betolásával a központi bank már nem képes a kereskedelmi bankokat úgy stimulálni, hogy azok egy újabb egységet hozzanak létre (hitelezzenek ki).
Ilyen körülmények mellett szerintem nem kéne száj héjáskodni, mert ez két következtetést von maga után; az első, hogy a FED-ben ülő arcok ennyire inkompetensek, a második; csak megpróbálják feldumálni a piacot az amerikai gazdaság erején lovagolva, ezen meg már végképp mindenki átlát.
Nem hinném, hogy nem olvasták volna a FED-es urak az amerikai történelem 1929-32-ig terjedő időszakról szóló fejezetét, akkor éppen a gazdaságból gyorsan - még a reálgazdaság tényleges talpraállása előtt - kivont pénz (restriktív monetáris polititka) tette tacsra előbb az amerikai, majd a teljes globális vircsaftot.
Ezt nem kéne még egyszer eljátszani!

Nincsenek megjegyzések: