12 január 2010

A kínaiak gyorsan tanulnak

Ezt speciel eddig is tudtuk, lásd autógyártás, IT vagy, hogy mást ne mondjak az űrkutatás.
A kínai pszáf a napokban kezdett el - alaposabban - vizsgálódni a népi Kína bankjai, egész pontosan azok mérlegei körül. Gyanús volt ugyanis, hogy míg a hitelezési dinamika jelentősen megugrott, addig ez a könyvekben nem nagyon volt tetten érhető.
Kiderült az is, hogy miért nem, a bankok ugyanis trust-okat hoztak létre és ezekhez transzferálták a hitelek egy részét, amelyek újracsomagolták ezen hiteleket új instrumentumokba, úgy, hogy azok már a szélesebb befektetői kör számára is elérhetőek voltak. Nahát ... mintha már hallottam volna ilyet valahol:)
Ezzel két legyet ütöttek egy csapásra, hiszen a hitelezési csapok elzárásán munkálkodó kormányzatnak jóval szerényebb számokat prezentáltak a ténylegesen kihelyezett hiteleknél, illetve a hitelnövekedés utáni saját tőke emelést is sikerült ezzel a huszárvágással kijátszani. A hitelek újracsomagolásával és értékesítésével pedig dupla nyerőt realizáltak egyetlen kihelyezett hitelen. Egyes statisztikák szerint tavaly 734 milliárd jüannyi (107,53 Mrd USD) hitelt csomagoltak ilyen trust product-okba.
Azért a kínai kollégáknak nem árt azzal is számolni, hogyha ritkán is, de néha azért a fagyi is visszanyalhat ... a kínai bankrendszer transzparenciájának nem tesznek túl jót az efféle hírek.
A következő ábrán a kínai M2 (pénzkínálat - narancssárga) és a trustokba áramló pénz (fehér) látható.
Forrás: WSJ

Nincsenek megjegyzések: