21 január 2010

Hej buborék, buborék

Tegnap azért szontyolodott el mindenki, mert a kínaiak még erősebben behúzták a hitelezési féket, noha az elemzőik többsége továbbra is tagadja, hogy bármiféle (hitelezési)buborék létezne az óriási országban.
Szóval, az van, hogy a kormány tavaly kidolgozta a nagy tervet, hogy idén 7,5 trillió jüan értékben folyosíthatnak új hiteleket a bankok. Na ebből a kínai bankok krémje (ICBC, BOC) 1,5 trilliót abszolvált két hét alatt!!!
Tavaly egyébként - és itt most jön némi számözön - 80%-kal több lakóingatlant értékesítettek, mint 2008-ban, ezért aztán nem meglepő, hogy a kínai fejlődés fellegvárában, Shanghai-ban az újonnan bejegyzett jelzálogkérelmek száma 1600%-kal nőtt, ami egy "szolid" 68%-os lakásár növekedést generált.
A ma reggeli makroadatok (lásd táblázat) ezért voltak egyszerre ijesztőek és lenyűgözőek, mivel amíg a GDP a várt feletti mértékben bővült, addig az ipari termelés csökkent és, ami végképp' elkeserítő az az, hogy CPI (fogyasztói árindex) és a PPI (termelői árindex) is sokkal agresszívabban nőtt, mint azt várták.
Ez pedig nem jelent mást a kínai szabályzó hatóság aspektusából nézve, mint további szigorítást, annak érdekében, hogy az inflációs félelmeket kordában tartsák.

Végezetül fogadjátok sok szeretettel Laár András egyik gyöngyszemét, a címe:

Buborék

Buborék, buborék
Színjátszós, csodaszép
Imitt veres, amott kék
Orromból jött ki elébb

1 megjegyzés:

Határpont írta...

zártam sp longot short 1135 aztán majd meglátjuk