20 január 2010

Baiwan

Legalább is az ENSZ (???) szerint már több, mint kínzó probléma az, amit az elmúlt egy évben a profitra éhes flow okozott az ázsiai országban. 2009-ben 2,4 milliárd USD tőke áramlott Taiwan-ba, ami 80% körüli (YTD alapon pedig több, mint 100%) felértékelődést okozott az ország részvényindexében.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott a beáramló friss tőke elég komoly vételi nyomást produkált az ország hivatalos fizetőeszközével szemben, így a taiwan-i dollár is bő 10%-kal erősödött az amerikai druszájához képest.
Száz szónak is egy a vége, ha elindul kifelé a spekulatív lé, az komoly short lehetőséget kínál majd, mind az indexben, mind a TWD-ben ... méghozzá jó magasról:)

2 megjegyzés:

Papa írta...

Kis hazánk tekintetében a fenti adatok (részvényindex+saját fizetőeszköz erősödése) lepipálják az ENSZ által már aggodalomra okot adó taiwani folyamatokat, nem beszélve most az itthoni, rózsásnak nem nevezhető reálgazdasági helyzetről...
Egyelőre még mi vagyunk a pozitív példa bizonyos fórumokon, viszont ha változik a nemzetközi hangulat, akkor szerintem nem kell olyan messze menni a shortért...

üdv,
Papa

Fritz Teufel írta...

Szia Papa!

Teljes mértékben osztom a véleményedet!
Taiwan talán csak a "nagyszomszéd" miatt élvez kitűntetett figyelmet + hozzájuk dollárban áramlott be annyi tőke tavaly, mint hozzánk forintban:)
De szerintem érdemes őket figyelni, jó indikátorok lehetnek!