14 december 2009

No para!

Arabéknál ég a világ ...
Abu Dhabi 10 milliárddal finanszírozza a csóró rokont, Dubai-t, hogy a ma lejáró kötvények egy részét ki tudja fizatni. Prioritást élveznek azok a cégek, amelyek nagyon a világ szeme előtt vannak és viszonylag nagy sajtóvisszhangot kapnak. Ilyen a Nakheel is, aminek ma futnak ki iszlám kötvényei (sukuk) és amelyek az ígéretek szerint 14 napon belül kifizetnek.
A lenti ábrán a Nakheel 2011-ben kifutó kötvényének árfolyamváltozása látható ...

Szerintem úgy történt a kölcsönügylet finanszírozása, hogy Abu Dhabi belevett a kötvényekbe úgy a névérték 35-40%-a körül, majd bedobták a köztudatba az infot, hogy megmentik a csóró rokont, erre a hírre az összes alapkezelő, aki pár héttel ezelőtt kényszerlikvidált pár milliárdnyi Öböl menti kötvényt a portfoliójából, most ráesett az agyonvert árú kötvényekre és visszatépték egészen a névérték 81%-ig (a ma lejáró kötvények pedig a névérték 109%-át érik!!!) ... ahol Abu Dhabi köszönte és kiszállt a gyors nyerőből.
Tehát, ha számszerűsítjük a történetet az így néz ki; 10 milliárdért vettek az arab cimbik Nakheel kötvényt mondjuk 40-en, majd most eladták 80-on, azaz beduplázták a betolt lóvét, így a dubai-i kölcsön nekik semmibe sem került ... és még Allah szemében is jófejnek tűnnek:)

Nincsenek megjegyzések: