06 november 2009

A B&H halála

A tegnapi posztomhoz csatolnék még pár gondolatot a FED vs. Befektetők Globálisan témakörben.
Tehát az amerikai jegybank nem csak a bennszülött befektetőknek felel tetteiért, hanem a planéta összes, az USA-ban kereskedő spekulánsának is. A dollár leértékelődése egy extra sarcot ró mindazokra, akik nem az amerikai fizetőeszközt használják nap, mint nap.
A FED ezirányú szándékos tehetetlensége pedig egyérelműen rányomja a bélyegét az USA tőkebeáramlási mutatójára.
Ha megnézzük, hogy miként teljesített az eszenpí az elmúlt fél évben, akkor hajlamosak vagyunk elégedetten csettinteni, hogy ez aztán ... na de rakjuk mellé kis hazánk (zöld), vagy akár az unió hivatalos fizetőeszközének (kék) a dollárhoz mért teljesítményét, és lám nem is annyira rózsás a kép, ha valaki a sokat dícsért Buy & Hold stratégiára épít és bezsákol "olcsó" amerikai részvényekből.

De beszédes a következő chart is. A FED által gerjesztett inflációt kiszűrve is meggyőződhetünk arról, hogy szegény amerikai spekuláns feleink sem karmoltak valami hatalmasat az óriási emelkedésen, ha a pénzük vásárlóerejét is figyelembe vesszük. Az ábra az eszenpít (kék) és az eszenpí értékét aranyban (fehér)kifejezve mutatja. Szerintem jól látszik, hogy az inflációval korrigélt érték a 23%-ot sem nagyon éri el.

Nincsenek megjegyzések: