16 október 2009

Mi hajtja az olajat?

Egy biztos, nem a fundamentum!
Technikailag abszolút erősnek mondható a fekete arany, határozott kitörés a 75-ös bázisból, egészséges, felfelé induló mozgóátlagok plusz a fundamentum is megjött az eddigi szintekről kitörő MACD személyében. Az egy kicsit aggodalomra adhat okot, hogy az emelkedés nagyon meredeken, nagyon szűk sávban zajlik.
Az, hogy kinek jó ez az emelkedés - a sejkeken, meg az olajban gazdag országok devizáin kívül - az más kérdés. Durván egy hónapja örvendeztettem meg a kedves olvasókat egy poszttal, amiben egy Steven Kopitssal készült interjút zanzásítottam (Olaj, szeptember 17.), ebből emelnék most ki egy rövid részletet ami szerintem tökéletesen idevág:
Megfigyelte, hogy amikor az olajfogyasztás eléri az amerikai GDP 4%-át utána menetrend szerint recesszió következik. A jelenleg fogyasztási szint mellett 80 USD/hordóra kell emelkednie az olaj árának ahhoz, hogy a GDP 4%-át kitegye. Ha ez bekövetkezik, akkor Kopits szerint az amerikai gazdaság marad ismét visszacsúszik a saját maga által ásott recessziós gödörbe.Az olajhullámvasút, amibe az amerikai gazdaság beleült – és olajéhsége és kiszolgáltatottsága miatt nem tud abból szabadulni – egy elég egyszerű képlet alapján működik; ha recesszió van akkor csökken a fogyasztás, esik a fekete arany ára, emiatt csökken a kitermelés volumene is, ami viszont magasabb olajárhoz vezet (hiszen hiánycikk) … és ismét itt a recesszió a magas árak miatt:)

A következő táblázat a globális olaj keresletet és kínálatot szemlélteti. Szerintem abszolút meggyőző, hogy az OPEC részéről többször is csökkentett kibocsátás megfelelően takarja még a viszonylag korábban beköszöntő rossz idő ellenére is a globális keresletet.

Az egyetlen dolog, ami "fundamentálisan" támogatja az olaj áremelkedését, az a már mindenhonnan, mindenki által rúgdosott dollár gyengülése - most éppen a Sumitomo Mitsui Banking Corp. stratégája állt elő egy 50 USD/JPY célárral.

1 megjegyzés:

Tőzsde fun írta...

Gratulálok a bloghoz! Nagyon színvonalas és érdekes. Csak így tovább!