07 október 2009

Magasabb fokozatban

Mármint az arany, tegnap ugyanis új csúcsra ment (és azóta is tovább menetel, 1047).
Az amerikai gazdasággal kapcsolatos pesszimizmus, illetve a dollárba, mint globális tartalékvalutába vetett bizalom úgy néz ki, hogy végleg megingott és a legnagyobb kerekedelmi partnerek, plusz a legnagyobb commodity kereskedő országok elkezdték a közös fejtörést az új valutáról/valutakosárról. A világ egyre kevésbé tolerálja az amerikai "minket mindenki mentsen meg" mentalitást, cserébe mi szarunk rátok nem törődünk veletek, igaz, néha elmegyünk igazságot osztani a Közel-Keltre ... de csak azért, mert ott lakik az olaj.
Rá kellene végre döbbenie az USA kormányának, hogy globális gazdaságban élünk, ezért a gazdasági folyamatok is globálisak, amit Bruce Willis nem menthet meg egy véres atlétában:)
Az USA lakossága a Föld népességének 5%-a csupán, akik a fogyasztás 20%-át adják, legalábbis a békebeli időkben ez történt, most, hogy a fejlődő országok fogyasztása kezd felzárkozni a nagyokéhoz, már nem sokáig lehet majd azzal takarózni, hogy ha mi nem lennénk akkor senki sem venné meg a szarjaitokat termékeiteket.
A következő ábra - szerintem - teljesen igazolja az arany (sárga) mozgását, a növekvő amerikai pénzkínálattal (monetáris bázis - fehér) próbál csak meg lépést tartani.

Ez a szemléletváltás kezd egyre inkábbbeárazódni az aranyba. Az eddigi trendcsatornában egy szűkebb, agresszívabban növekvő alcsatorna jött létre.

Nincsenek megjegyzések: