02 július 2009

Szín, három betű és nem a kék?

Igen, ez a „ződ”:) ... és, hogy miért foglalkozom vele?

Mert az USA új kormányának kibontakozási programjában nagy hangsúlyt kapott a „zöld” energia.
A beinduló nagyszabású programot Obama így jellemezte: „Egy környezet-tiszta energetika megteremtése érdekében az elkövetkező három évben megkétszerezzük az alternatív forrásokból előállított energia mennyiségét. E folyamat keretében jól fizető, semmiképp sem külföldre kihelyezett új munkahelyek jönnek létre az amerikaiak számára – a napenergia panelek és a szélturbinák; energetikailag hatékony gépkocsik és épületek előállításában, valamint még több új munkahelyet eredményező új technológiák kifejlesztésében.”
Nem mellékesen Obama már a múlt év december 15-én kinevezte az új kormány legfontosabb energetikai és környezetvédelmi tisztviselőit, két világszerte elismert klímakutatót – John Holdrent és Jane Lubchencot – pedig tudományos tanácsadójává, illetve egy 4 milliárd dollár költségvetésű éghajlatkutató intézmény igazgatójává választotta.
Az elnök által 2009. február 17-én aláírt 787 milliárd dolláros gazdaságösztönzési csomagterv mintegy 504 milliárdos kiadási rovatában 94,6 milliárd szerepel a zöld célkitűzések szolgálatára. Ami pedig e csomag 283 milliárd dolláros gazdaságösztönzési részét illeti, ebből a megújuló energiaforrások hasznosításával kapcsolatos intézkedések jelentős részt kapnak – köztük egy 10 évre szóló, 21,6 milliárdos beruházási adókedvezmény-keretet is az új eljárásokat bevezető feldolgozóipari cégek számára. A csomagterv keretében létrehozandó 3,5 millió új munkahelyből a tiszta energia szektor szintén számottevő mértékben veszi ki majd a részét.
Érdemes lehet tehát megvizsgálni pár tiszta és „kevésbé tiszta” befektetési lehetőséget.
A következő ETF-ek jellemzően amerikában kereskednek; az első,s talán a legnagyobb, a napi 20 milliós részvényforgalmat bonyolító Energy Select Sector SPDR (XLE), amely a teljes energia spektrumot átfogja, azonban jellemzően olajtúlsúlyos.
A következő versenyző már a tiszta energia szegmenst képviseli, ez a PowerShares WilderHill Clean Energy (PBW), amely egészséges arányban tartalmaz napenergia cégeket. Tiszta napenergia ETF a Claymore/MAC Global Solar Energy (TAN) is, amely globálisan szemezget a legjobb szolár cégekből. A következő ETF a PowerShares családból származik; a WilderHill Progressive Energy (PUW), amely nagy hangsúlyt helyez a nukleáris energiával foglalkozó cégekre.
Egyenlőre az alternatív energia ETF-ek felülteljesítik az olajtúlsúlyos, fosszilis energiában utazókat és remélhetőleg ez így is marad …


Forrás: Bloomberg

Nincsenek megjegyzések: