10 július 2009

Időzített bomba

Mármint a 3,5 trillió dollárt kitevő kereskedelmi ingatlanok piaca, így vélekedik erről Carolyn Maloney az amerikai Kongresszus egyesített gazdasági tanácsának elnök asszonya.
Körülbelül 700 milliárdnyi kereskedelmi jelzáloghitelt kell majd újra finanszírozni 2010 év végéig és a kivárás nem választható opcióként folytatta Maloney. A körvonalazódó újabb ingatlanpiaci krízis, további jelentős veszteséghullámot generálhat a bankoknál ezzel újabb szálloda és bevásárlóközpont tulajdonosokat kényszeríthet csődbe.
A likviditás hiánya és bankok hozzáállása a hitelezéshez tovább fogja növelni az árverezések számát a piacon.
Június végéig 5.315 kereskedelmi ingatlant foglaltak le és árvereztek el, ez az érték kétszerese a tavalyi teljes mennyiségnek.
A problémás ingatlanok legnagyobb koncentrációja New York City-ben tapasztalható, de nem sokkal jobb a helyzet Las Vegas, Los Angeles, Detroit, Phoenix, Chicago, Dallas és Boston esetében sem.
Ha az ingatlanpiacon rossz a helyzet, akkor a CMBS-ek (Commercial Mortgage-Backed Securities) piacán csapnivaló, hiszen az egy év alatt bedőlő instrumentumok aránya elérte a teljes kibocsátott mennyiség 9-12%-át. Különösen aggasztó a kis és közepes méretű bankok magas kitettsége a kereskedelmi ingatlanpiacon, figyelembe véve a 7% körüli hitelbedőlési mutatót.
A FED egyenlőre nem tesz túl sok mindent, meghosszabbította a TALF-ot (Term Asset-Backed Securities Loan Facility), de év végén ez is lejár, és ez a bizonytalanság számos befektetőt kivárásra késztet csökkentve ezzel is a fizetőképes keresletet.
Egy biztos, a kereskedelmi ingatlanpiac aljától még évekre lehetünk, hiszen nehéz elképzelni a fundamentumok javulását egy olyan környezetben, ahol masszívan emelkedik a hitelbedőlések és az árverések száma:(

Forrás: Bloomberg

Nincsenek megjegyzések: