12 július 2009

Egy hét szünet után újra Dax részletes elemzés

Egy kis Balatoni pihenés után újra jelentkezem egy részletesebb német piaci áttekintéssel.
A fej-váll alakzat beteljesült megvolt a letörés, annak a vissza tesztje is és szépen oldalazgat csorog tovább lefelé az index. A letörést kivéve nem olyan intenzívek a beleadások, mint korábban a nagy szakadások idején.

Ez talán azzal is magyarázható, hogy töredéke lehet a nagyobb piaci szereplők részvénykitettsége mint a szakadás előtt. Ezt a gyér forgalmak is teljesen alátámasztják.
A volatilitás is megnőtt elég szépen az utóbbi hetekben, nem ritka a daxon napon belül akár 150 pont mozgás is. Ez teljesen a kis forgalom magáé, hogy régen kicsinek mondott pénzekkel rendesen odébb teszik a piacot.

A lényeg, hogy lehetett a zavarosban halászni. az utóbbi időszak elég jól feküdt a stratégiánknak amit az indexkereskedésre használunk.
Ezt a számlaegyenlegünk is alátámasztja, nem dicsekvésképpen de mióta elkezdtük a trading naplót vezetni és közzétenni a kötéseinket, azóta 40% körüli pluszban van az egyenlegünk.

Nagy részben Dax indexet, Eurusd devizapárt trédeltünk, de volt Nikkei index, Gbpusd, Eurhuf, és jelenleg is van még Dow Jones index pozíciónk.
Na de ennyi elég röviden bevezetőnek, jöjjenek a grafikonok:


Dax órás

Eső csatornában halad az árfolyam, esés szempontjából biztató, hogy nem egy nagyon meredek hanem egy enyhén meredek csatornában mozog. Így nem kell annyira tartani az eszetlen visszatépésektől. Eléggé a csatorna felső széléhez próbál tapadni, ha kijön belőle akkor le kell zárni rövidre a shortokat.
A grafikonon azt is láthatjátok, hogy hol fogjuk zárni a nyakvonal környékén visszanyitott shortokat. Nagyobb bontásban meg azt is, hogy miért zárunk egyszer itt, és nyitjuk újra ha tovább szakad az index.
Indikátorok inkább az alsó tartományban, de se nem túladott, se nem túlvett, olyan semleges állásban. Kezd óráson picit beszűkülni az index.
Elképzelhető , hogy egy újabb bázist épít további esés előtt. De azt sem szabad szem elől téveszteni, ha kijönne az eső trendjéből. Itt óráson az lenne az első jel a shortok zárására.



Dax 4 órás

Ebben a bontásban láthatjuk, hogy nincsen azért olyan sok hely lefelé a csatorna alsó széléig! Amíg óráson durván 4350 környékét adja a csatrona alsó széle, addig itt 4480-4450 lenne az alsó érték.
Viszont itt van egy mozgóátlagok által beadott eladási jelünk és a Cci indikátor is a shortok nyitását erősíti meg ha tovább esik az index.
Itt is látható, hogy hol fogunk egyszer zárni. Lehet, hogy pont a szakadás előtt zárunk, de nagyobb bontásban látni fogjuk, hogy ezen a szinten több támasz is található és a stratégiánk alapján is itt kell zárjunk.



Dax napos

Na ezen a charton sok mindent elég jól lehet látni. Akkor mindjárt kezdeném is azzal, hogy miért is itt zárunk második érvként, a stratégiánk által meghatározott szint után. Azért mert itt van 4565 és 4529 között a fibo 61,8% szint. Ennyit a meglévő dax pozícióról.

Nagyon szépen látható, hogy volt egy emelkedő trend a nagy esés és általa kijelölt mélypont után ami megtört. Kialakult egy hatalmas fej-váll formáció ami életbe lépett azzal, hogy letört. Van egy új immár eső trend amiben mozog az árfolyam. És ha jól megnézzük, akkor körülbelül, de nem egészen pontosan több szint és vonal is a 4400 körüli értéket( +- 30-40 pont) adja ki első nagyobb megállónak az esésben. 4565-4529 támasz zóna elesésével nagyon nagy a valószinűsége, hogy le is jön ide az árfolyam.

Korábban a fej-váll-ból, 4170-4100 közötti célárat állapítottam meg, ez szerintem teljesülni is fog, viszont abban biztos vagyok, hogy nem egy ütemben folyamatosan visszahúzások nélkül!
Úgy gondoltam korábban, hogy a mostani emelkedés utána lefordulásból új minimumokat fog ütni a dax ezt értsük úgy, hogy 3589 alá fog menni.
De! Annyiban komolyan át kell majd nézni és folyamatosan értékelni az indexet és vele együtt az indikátorok mozgását, hogy milyen gyorsan mozognak lefelé. Még azt mondom, hogy egyértelműen lefelé állnak a piacok a német piaccal egyetemben és a gazdaságban pici szikráját sem látni javulásnak sőt......, de hirtelen a chartra és az indikátorokra nézve nem fog tudni leesni új minimumra az árfolyam.
Azt persze nem zárom ki, hogy történik valami rendkívüli dolog a világban és szétszedik újfent a piacokat, ráadásul erre vannak is utaló jelek, de ha nem lesz rossz a jelentésszezon, akkor nem lesz egyszerű dolog benyomni a piacokat.

Józan ésszel gondolkodva minden jel arra mutat, hogy semmi sem javul és még nagyobb a baj ,mint amire a sok nagyokos gondol és irány a 2003-as minimumok ( ami szerény meglátásom szerint lenne az igazi, ott kellene komolyan először elgondolkodni papírok hosszabb távú vételein), ráadásul ott húzódik a 10 éves emelkedő trend (durván 2700 érték +-). De általában a piacok előbb fognak aljat, mint a gazdaság. Viszont kísértetiesen hasonlít a mostani esés, a korábbi nagy beesésekhez. Ez is utalhat még komoly esésekre, de ezzel szemben meg a korlátlan pénznyomtatás és pumpálása a gazdaságba nem lehet tudni, hogy még milyen méreteket fog ölteni.

Ezért folyamatosan figyelni és napról napra értékelni a mozgást és a lehetséges mozgást.



Dax heti

Kicsit elkalandoztak a gondolataim az előbb, de látni, hogy komoly szint volt a 4664 és miért tartott az a nyakvonal olyan erősen is. De letört.
Az is nagyon jól látható, hogy éppen a hosszú eső trendvonalat már nem tudta meghaladni az árfolyam és minta szerűen le is fordult róla.



Végszóként lefelé áll a német index, de rövidre mindkét irányban foghatóak szép trédek. Több hely van lefelé egyelőre mint felfelé, azért azt kell erőltetni amíg nem változik a kép.
Bármikor újra komoly csontvázak eshetnek ki a szekrényekből. Valahogy olyan feelingem van, hogy nagyon sok pénzt belevertek a piacokba és a gazdaságba a kormányok legfőképpen Usa és semmi hatása sincsen!

Jó szelet, sok sikert a következő hétre!

Nincsenek megjegyzések: