24 június 2009

Csökkennek az adóbevételek az USA-ban is…

…csak nem azért amiért nálunk:)

A Nelson A. Rockefeller Institute felmérése szerint 26% -kal csökkentek az állam adóbevételei az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakával összevetve.
A tanulmány meglehetősen napra készen elemzi, hogy milyen mélyen nyúl a válság az amerikai emberek zsebébe. Elsőként tehát lássuk, hogy az egyes államokban mennyivel estek vissza az adóbevételek.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a lakásárak mely államokban estek a legdrasztikusabban ……akkor máris eljutunk a Home Equity ATM jelenséghez, amiből amerikai állampolgárok milliói éltek remekül, amíg a lakáspiaci boom tartott. A jelenség nem más, mint a lakás értéknövekedésének megcsapolása hitel formájában. Egyes becslések szerint ez 25-30 centet tett ki minden egyes dollárnyi lakásérték növekedésből. Miután a lakáspiac összeomlott, nem volt honnan pénzt előteremteni a fogyasztásra, tartós használati cikkek vásárlására és nem utolsó sorban a befektetések finanszírozására sem. Emiatt aztán az állam is szegényebb lesz jó néhány adó dollárral.

Forrás: Calculated Risk

Nincsenek megjegyzések: