24 június 2009

Amerikai lakáspiaci adatok

Pár érdekesség a tegnapi lakáspiaci adatokról:

- az eladatlan lakások száma 3,8 millió (-3,6%) volt május végén,
- az átlagos értékesítési idő 9,6 hónap, ami 10,1-ről jött vissza,
- az árak (medián) 16,8%-kal estek,
- a családi házak értékesítési árának mediánja 172.900 USD volt, ez 16,1%-os csökkenés év/év alapon,
- a lefoglalt ingatlanok aránya 33%-ot tett ki az összértékesítésből, míg ugyanez az arány az előző hónapban 45% volt.

Még egy fontos dolog: a szezonalitás, elmondható, hogy minden évben januártól fokozatosan emelkedő értékesítési aktivitást tapasztalhatunk a lakáspiacon, ez főleg az amerikai családok miatt van, akik iskolakezdésig szeretnék abszolválni a költözéssel járó problémákat.


Az ábrán jól látható, hogy noha javulnak az értékesítések, azonban ez inkább a szezonalitási hatásnak tudható be – sajnos meg sem közelítik azt a szintet, amit ettől az időszaktól elvárnánk-, mintsem a „bottoming”-nak.
Érdekes megnézni az értékesítések szerkezetét is, hiszen inkább az első lakást vásárló ügyfelek mozgolódnak erőteljesebben és ők inkább az alsó kategóriás, olcsóbb ingatlanokat vásárolják. Ebben a szegmensben már jobban elképzelhető, hogy a közeljövőben eléri a piac az alját, figyelembe véve a folyamatos keresletet – első lakást vásárlók + befektetők – és az áresés dinamikájának csökkenését.
A felsőkategóriás ingatlanok „készletét” nehezebb becsülni, mivel a tulajdonosok egy része még kivár a piacra lépéssel, amíg a gazdaság valamennyire magára talál és az ingatlanpiac újra fellendül.

Összességében … messze még a vége!

Forrás: The Big Picture

Nincsenek megjegyzések: