22 június 2009

Bill Gross mostanában nagyon boldog ...

... ami nem is csoda, hiszen az általa menedzselt alap a PIMCO – amely egyébként az Allianz tulajdona - a Geithner féle PPIP terv egyik fő letéteményese. A programban részt vevő alapkezelők kb. 500 millió dollárt terveznek begyűjteni az ügyfelektől, amit a Treasury az adófizetők dollárjaival egészít ki. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a PIMCO, és az amerikai kincstár egy hozzávetőlegesen 1 Mrd USD alaptőkéjű alapot fog közösen birtokolni, aminek semmi más küldetése nincs, mint az agyonvágott jelzálog kötvényeket kivásárolni a nagy bankok könyveiből (ez kb. 1 trillió dollárt tesz ki), hogy azok ismét hitelezhessenek.
A kormány nagylelkűsége azonban nem áll meg itt, az alap hozzájuthat majd alacsony kamatozású forrásokhoz, mind a FED-től, mind a Treasury-től. A Credit Suisse First Boston becslése szerint az így felvett hitel elérheti az alap eredeti alaptőkéjének a négyszeresét, azaz a 4 Mrd USD-t (ha az 500 milliót sikerül az ügyfeleiktől összeszedni).
A tervek szerint a PIMCO a bankok jelzálog fedezetű értékpapírjait, amelyek közül nem egy 14% körüli kamatot fizet, ami nem túl sok figyelembe véve a 70%-os bedőlési arányt.
Mr. Gross szerint ez még így is nagyon jó üzlet, mivel az elhanyagolható mértékű hitelezési költségeket leszámítva még így is nyer 5%-ot a bolton a PIMCO-Treasury páros.
Ez éves szinten 250 millió USD jelent, azaz 125 milliót az alap szemszögéből nézve, ami 25%-os sajáttőke arányos megtérülés. De – és itt jön az, amiért Bill Gross különösen boldog -, ha a dolgok kedvezőtlenebbre fordulnak a kormány jótáll valamennyi adósságért.
Az alacsony kamatozású hitellehetőség és a kormányzati garancia, mindenesetre a banki eszközök felülárazását indikálják.
Mr. Gross szerint ez "win-win-win" ügylet, azaz ezzel mindenki jól jár, aki ebben részt vesz; a bankok, az alapok és az adófizetők, a fenti leosztást nézve szerintem inkább "win-win-lose":)
Forrás: Calculated Risk

Nincsenek megjegyzések: