19 július 2016

Kulcs szinteken a DAX, shortos hangulat az SP500 esetén

A DAX esetén ha rövid távon nézem meg a helyzetet, nagyságrendileg hasonló kulcs szinteket mutat, mint hosszabb távon. A hosszútávú képen kirajzolódik, hogy milyen komolyabb szintek környékére jutott az index, illetve talán a terek is erősebben adják vissza önmagukat.


Mindeközben az amerikai kereskedőket böngészve gyakorlatilag meglehetősen kevesen érzik magukat longosnak, nem egyszer olvastam, hogy a felfelé 5 pont lehetősége nem összemérhető a lefelé meglévő közel 50 pont kockázatának. Ezt a hangulatot támasztja alá a következő grafikon is.

Látható, 1 éves időtávon mennyire várják sokan (és helyezkedtek shortos pozícióba) az esést, amely aránya most 91% a 9%-kal szemben. Ilyenkor két dolog jut eszembe. A piacok előszeretettel mennek arra, amerre a legjobban fáj, azaz jelenleg felfelé. Túl nagy short squeeze véleményem szerint nem volt még, így ilyen alapon van tér felfelé bőven.
A másik oldala az éremnek az, hogy hasonló arány volt az usdjpy-ben is a 100-as szint környékén, aztán csak emelkedett a pár, igaz ott erősebb fundamentális várakozások voltak. Hogy merre tovább nem tudjuk, mint eddig soha sem, meglátjuk.

Nincsenek megjegyzések: