01 augusztus 2010

Na, mi ez?


Sajnos nem a magyar lakosság életszínvonal-emelkedését grafikusan ábrázoló egyenest láthatjuk a fenti grafikonon, sokkal inkább a kínai ingatlanok áremelkedését az utóbbi hét évben (misztikus szám) 2003-as bázissal számolva!
Ilyet már láttunk valahol ... ááááááá, igen! USA 1950-es évektől 2007-ig. Ott mi is volt a recept; alacsony kamatláb, és ez a mesterségesen alacsonyan tartott kamatkörnyezet gyönyörűen kinevelt egy óriási buborékot annak minden hozadékával (MBS) ... és most ezt nyögjük.
Az alacsony kamatkörnyezethez (=jóhoz) könnyű hozzászokni, viszont ez a függés komoly fejtörést kezd okozni a PBoC-nen, hiszen az erőltetett expanziónak hála az inflációs veszély a nyakukon és az alapkamat emelés (=hitelköltség) alaposan megtizedelné az amúgy sem túl versenyképes, de nyakig eladósodott vállalkozások számát. Ezt támasztja alá az a szám, miszerint a vállalkozások által felvett hitelek mindössze 27%-a lett teljes egészében visszafizetve cash-ben (azaz termelte ki a beruházás legalább a költségeit) ... ez azért nem túl biztató és látja ezt a kínai bankfelügyelet is, aki lelkiismeretesen fel is szólította az "övéit", hogy év végéig dekkeljék a szemetet a portfóliójukból. Lesznek itt gyönyörű NPL mutatók ...
Ennek tükrében már annyira azért nem kapkodnék az ICBC részvények után , amit 6,6 milliárd dollár értékben terveznek kibocsátani, sem a BOC 60 milliárd jüanos right issue-ja után:)
Most légy okos 2.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

"A kínai ingatlan buborékról

A kínai PSZÁF elrendeli az új banki stressztesztek készítését, olyan feltételezéssel, hogy mi lenne, ha a túlfűtött ingatlanpiacú városokban akár 60%-kal esnének a lakásárak. Egyes városokban (Peking, Sanghaj) megtiltják a harmadik jelzáloghitelek felvételét, általában is szigorítanak a jelzáloghitelezési szabályokon.


"

Fritz Teufel írta...

"túlfűtött ingatlanpiacú városokban" - tehát egész Kínában:)
Az a gond, hogy ezek a stressz tesztek, meg worst case scenario-k abszolút lejáratott, elcsépelt fogalmak lettek.
Kínában az egyedüli módszer az lenne, ha az állami vállalatok kivonulnának az ingatlanpiacról, nem fújnák még nagyobbra az amúgy is óriási lufit különböző fiktív projektekkel (nincs rá valós kereslet, csak pörgeti a GDP-t).
Kötelezően megtekintendő videó: http://www.youtube.com/watch?v=0h7V3Twb-Qk
Köszi a kommentet:)