22 július 2010

Csak a magyar adósok örülhettek ...

... és ők is csak ideig-óráig. Körülbelül így lehetne összefoglalni a Svájci Jegybank (SNB) minap közzétett nyilatkozatát. A frank szignifikáns erősödése valamennyi meghatározó devizával szemben 14 milliárdos CHF bukót jelentett az FX piacon a legfőbb svájci banknak 2010 első félévében, ezt ellensúlyozta némileg az aranyon és az egyéb ügyleteken elért nyerő, így a vége "csak" 4 milliárd mínusz lett.

Az SNB sosem rejtette véka alá, hogy nem nézi jó szemmel a hazai valuta erősödését, ezért az idei első félévben 132 milliárd frankért vásárolt (interveniált) euróban denominált instrumentumokat. Sajnos, a masszív bukó ( a GDP 2%-a) kicsapta a biztosítékot a 26 kantonnál és behúzatták a féket a jegybankkal, aki erre rögtön retorikát váltott és már nem látja annyira fenyegetőnek a deflációs veszély (pedig dehogynem:)

Ez pedig egyet jelent a hitellel bíró magyar háztartások durván egy harmadának ... még komolyabb kihívás lesz a havi törlesztőt összekaparni:(

Tudom, hogy így utólag könnyű okosnak lenni, de könyörgöm az MNB-ben a Monetáris Tanács és az ő tanácsadóik mit figyeltek '99-től? Mára ott tartunk, hogy a világban kihelyezett CHF alapú hitelek summája 488 Mrd franknak felel meg, ez körülbelül a pénzügyi rendszerben cirkuláló CHF cash tízszerese!!!

Ez eleve túlkeresletet jelent, ehhez társul az eddig megbízhatónak vélt devizák körüli para, plusz az SNB már nem interveniál ... és szegény CHF hiteles ott találja magát a puskaporos hordó tetején egy égő fáklyával a kezében.

Most légy okos ...

Nincsenek megjegyzések: