26 február 2010

Miért csodálkoznak?

Pár nappal ezelőtt a marketvacson volt egy jó cikk, ami arról szólt, hogy az überoptimista kormányzati várakozások ellenére - hogy most aztán tényleg itt van az ingatlanpiaci zuhanás alja és nem lesz több árverés - mégis csak nő a bajba jutott jelzáloghitellel rendelkezők tábora az USA-ban. Több, mint 11,3 millió jelzáloghiteles - ez a teljes állomány 1/5-e - van már víz alatt, azaz a lakására felvett hitel már nagyobb összegű, mint maga az ingatlan (negative home equity) és ami extrán elkeserítő az az, hogy a 11,3 millió kb. 10%-ának már 25%-kal magasabb a jelzálogtartozása, mint a birtokolt ingatlan értéke.
Az alábbi ábrán az MBB (Mortgage Backed Bond ETF) árfolyam alakulás látható, az szerintem egyértelmű, hogy ameddig a stimulus gőzerővel működött, addig nagyon komolyan vette a FED ezeket a cuccokat támasztva a piacot és felhúzva az árfolyamot, de sajnos a lé fogytán ...

A következő ábra pedig a hosszú távú treasury hozamokat hasonlítja össze a hosszú távú jelzálog kamatlábbal, ha az előbbi logikát továbbvisszük, akkor oda jutunk, hogy ha elfogy a pénz, amit a FED az állampapírok vásárlására fordít, akkor azoknak az árfolyama esni fog, tehát nő a hozam és ezért nőni fog a hozzá rögzített jelzáloghitelek kamatlába is.

Ez nem az a hír, ami megnyugtatja az amúgy is bajban lévő hiteleseket ... sőt inkább elgondolkodnak azon, hogy megéri-e nekik fizetni egy olyan hitelt, ami egyre drágább, miközben a jelzáloggal beterhelt ingatlan egyre csak veszít az értékéből.

Döntse el mindenki saját maga mit tenne ...

És akkor még a shade inventories -ről nem is beszéltünk a lakáspiacon. Ezek azok a lakások, amelyek egyelőre nincsenek az ingatlanpiacon, mivel a tulajok befektetési céllal vették ezeket, a hitelek tudják fizetni viszont amint lehet - ha az árak feljebb mennek - megszabadulnak majd tőlük. Az egy újabb öntés lesz majd.

1 megjegyzés:

gyore írta...

És ha belegondoltok, akkor azért
igen komoly különbség látszik
USA és EU (méginkább Mo.)között
a költözési hajlandóság terén. Ergo
ha egy amcsi pénzügyileg jobbnak látja veszni hagyni ingatlanát, akkor
nem nagyon fog tétovázni. (szvsz)