25 február 2010

Mi lesz veled őró?

Ahogy azt a kedves olvasók bizonyára tapasztalták, a Club Med para nem szűnt meg ... ez ugye alapvetően nem jó a közös valutának és ami nem jó neki, az a 'zunijónak sem jó ... kivéve talán a nagy német exportőröket.
Az alábbi táblázat az euró egy éves teljesítményeit (YTD) veti össze különböző országok devizáival szemben. Az látható, hogy leginkább a nyersanyagban gazdag, illetve a fejlődők kenték el legjobban az európai közös valuta száját. Vitézkedni az EUR kizárólag csak a meggyötört népek - izland - devizáival szemben tudott, valamint a jüannal szemben, de nyilván csak a dollárhoz való kötöttsége miatt.
Az commodity + emerging devizák csoportjával szemben van egy viszonylag erős túladottsága az eurónak, amiből jöhet(ne) egy rövid felpattanás.
Viszont itt van rögtön az ellenoldal, ami inkább az őró shortot valószínűsíti, ez pedig a görög vs EU (német) párharc - és itt kötnék vissza a poszt első mondatára, hogy az eurógyengülés kinek jó és, így a helyzet fenntartásában ki érdekelt -, ami jól rávilágít arra, hogy milyen feszültségek szunnyadnak a mélyben és milyen komoly struktúrális problémái vannak az uniónak. Az EURLIBOR történelmi mélypontra süllyedt, nincs rá kereslet, ez pedig további esést indikálhat a dollárral és a többi fejlett devizával szemben.
Közben a háttérben folytatódik a Kína-USA fájt. A kínai kormány valamennyi sajtóorgánumon keresztül közzétette a decemberi 34 milliárdos amerikai államkötvény eladás örömteli hírét.
Ezzel próbálja finoman presszionálni az USA-t, hogy ne nagyon követelőzzön különböző nemzetközi fórumokon a jüan felértékelését sürgetve.

Nincsenek megjegyzések: