11 február 2010

Kína behúzta a féket

Tegnap kiszivárgott a Kommunista Párt utasítása, amit az Asia Times nagy sebbel-lobbal közölt is, miszerint a népi Kína kivonja eszközeit a kockázatos dolláreszlözökből és a továbbiakban az amerikai kormány által garantált kötvényekre - állam és az állami ügynökségek jelzáloggal fedezett kötvényei - fókuszál ... mint biztonságos dolláreszközökre??!!
A direktíva vonatkozik a SAFE-re (State Administration of Foreign Exchange) és valamennyi állami kontrol alatt lévő kereskedelmi bankra. Nem mellesleg ezek az intézmények úgy 3 trillió dollárnyi devizatartalék felett diszponálnak.
A kínai trezsöri bukója nyilván valóan államtitok, viszont meg nem erősített források szerint a 2006-2007-es boom időszak tetején bezsákoltak egy csomó dollárban denominált vállalati, szövetségi államok által kibocsátott (Kalifornia) és jelzálog kötvényt, amin most ordas bukó van és ez már valószínűleg a görög parával együtt elérte a Kommunista Párt ingerküszöbét - lásd a folyó egyenleg erős pluszból jött vissza - és ők be is húzták a féket, annak rendje és módja szerint.
Ennek tudatában (plusz a Club Med krízis persze) már sokkal érthetőbb a pár hete tartó rendületlen dollárerősödés, ha a legnagyobb játékos visszalép és csökkenti a téteket az rögtön kifejti multiplikatív hatását és a piacon versenyző nagyobb szereplők - kereskedelmi bankok, hedge fund-ok - is csökkentik a dollárpozícióikat, tőkeáttételüket, így elkerülhetetlen a zöldhasú markáns erősödése.
Mindazonáltal ez a szárnyalás nem lesz hosszú életű ... most a görögök vannak szem előtt, de majd jönnek a britek, a németek és előbb-utóbb az USA-ra is sor kerül.

Nincsenek megjegyzések: