03 február 2010

Inflation Trading

Azért azt leszögezhetjük, hogy a jenkiknek kapóra jött a Club Med (görög, spanyol és portugál) para, ha az nem lett volna, akkor valószínűleg az Obama beszéd után - miszerint jövőre rekord szintű lesz a büdzsé hiánya, 1,6 trillió - kényelmesen bele lehetett volna ülni egy euró-dollár longba. A "mi lett volna, ha" kezdetű mondatokból viszont még soha nem szedte meg magát senki.
Az idei év nagy nyerőit Goldmanék valószínűleg az infláció-kapcsolt derivatívák (kamat SWAP, TIPS) piacán fogják besöpörni, mert az elmúlt év commodity száguldását nem lehet csak egy vállrándítással elintézni. Már csak azért sem, mivel idén, ha tényleg talpra áll az amerikai gazdaság - vagy talpra állítják erőszakkal -, ahhoz bizony nyersanyag kell majd gazdagon és a kínai cimbik bizony jócskán túlreagálták ezt a készletfelhalmozás nevű dolgot, ami az egekbe taszította az ipari fémek árait, így az újra felpörgő (???) gazdaság ezekből, a gazdaság valós erejéhez - kereslethez - képest jóval túlárazott fémekből kell hogy táplálkozzon.
Ezt lefordítva egy vállalat szintjére; amit tavaly költséglefaragásokkal kirúgásokkal megspóroltak, az idén elmegy a jóval drágább input-ra.
Ha megnézzük az elmúlt pár napban megjelent amerikai makrohíreket azt láthatjuk, hogy minden inflációgerjesztő tényező (Employment Cost Index, ISM Prices Paid) erősödött, vagy legalább stagnált (PCE deflator), ezt csak össze kell vetni azzal, hogy az olaj, vagy az arany mikor is fordult - és csatlakozott a TIP-hez -, akkor különös egybeesésnek lehetünk szemtanúi ... nő az inflációs veszély ... elkezdődött az inflation trading.

Nincsenek megjegyzések: