14 január 2010

Kenguruk földje

Ma hajnalban jött ki a legfrisebb ausztrál munkanélküliségi adat!
Erős kapaszkodás a karfába ... 5,5%-ra CSÖKKENT a munkanélküliség, ami azt jelenti a szigetország esetében, hogy 35.200 új munkahely jött létre, ráadásul az elemzői várakozásokat is jócskán (5,8%) túlszárnyalták! Ha a munkanélküliségen (piros) kívül a fontosabb makroadatokat is megvizsgáljuk, mint a GDP alakulása (zöld), vagy az ingatlanépítések száma (kék), akkor azt látjuk, hogy itt nem csak egy verbális agyonstimulált fordulatról beszélhetünk, hanem egy tényleges rikávöriről.

A következő chart az AUDUSD keresztet és az EWA (iShares Australia ETF) teljesítményét mutatja. Mondhatni kéz a kézben járnak. A commodity vezérelt gazdaságnak jót tesz a dollár gyengülése, no meg persze a telhetetlen kínai étvágy a különféle ércekre, meg aranyra ... és képzeljük el mi lesz, ha az év sztorija tényleg beindul és a kínai kormány tényleg elkezdi leválni a szoros dollárkövetésről, a felértékelődő jüan még nagyobb exportbevételt jelent majd a Kínával folytatott kereskedelemben.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azért azt a kék görbét jelentősen befolyásolhatta az ideiglenesen huszonegy-két ezer AUD-ra emelt "first home buyer" támogatás, ami tudtommal nemsokára kifut (ha még nem tette)...
Meg aztán volt ott még csekk osztogatás is emlékeim szerint több mrd AUD tételben, amikor is felhívták a lakosság figyelmét, hogy aztán elkölteni sürgősen és nem ám takarékoskodni belőle, mert nem arra szánták.Mondjuk angolszászékat azért nem nagyon kell ilyesmiről győzködni :)