22 január 2010

A FED manipulálja a piacot?

Nem hinném, miért tennének ilyet? :)
Az bizonyára a véletlen műve, hogy június óta csak egyetlen olyan hét volt, amikor opciókifutás volt és a FED nem vett legalább 60 milliárd dollár értékben MBS-eket (lásd ábra).
Ez csak valami véletlen egybeesés lehet, hogy az opciókifutást - ami elég jó hangulat indikátor - árgus szemekkel figyelő befektetők azt látják, hogy veszik a struktúrált termékek opcióit, plusz az így a piacra dobott extra likviditás önmagában is inkább felfelé hajtja az árakat.

Ez olyasmi, mint az eszenpí fjúcsörszöt venni kereskedési időszakon kívül, amikor alacsony forgalom mellett könnyen elmozdítható bármelyik irányba az index.
Ezzel nem szeretnék beállni a rosszindulatú intrikusok közé (pedig most épp ezt teszem:), de azon azért érdemes elgondolkodni, hogyha a FED elkezdi alkalmazni a restriktív monetáris politikát - megszűnik a pénznyomda - és szűkül a likviditás, az nem csak közvetlen formában fog lecsapódni a különböző eszközosztályokban, hanem ilyen közvetett módon is. Azaz nem csak a reflektorfényben lévő stimulusokat kell figyelni, hanem a kicsit hátsó ajtósnak számító, piacmozgató beavatkozásokat is.

Nincsenek megjegyzések: