01 december 2009

Kína veszi a mélypontokat ...

... természetesen aranyban.
A dubai-i para kifejezetten jót tett Kínával, aki miután látta, hogy az 1.185-re, majd az 1.150-es szintre berakott stop-ok is aktiválódtak és lavinaként omlasztották a sárga nemesfém árfolyamát, mozgosította a trezsörijét és tovább csökkentette 2,27 devizatartalékának dollárkitettségét.
Ezzel párhuzamosan - saját pozíciójukat támogatandó - piacra dobtak egy újabb arany bullish versenyzőt, aki nem más, mint Ji Xiaonan, a nagy állami vállalatokat felügyelő bizottság elnöke. Kérdés - és kínzás - nélkül elmondta, hogy 3-5 éven belül Kína aranytartalékai 6.000 tonnára, míg 8-10 év múlva 10.000 tonnára nőnek majd a jelenlegi 1.054-ről!!
Komoly szavak ezek, hiszen 5.000 tonna arany beszerzése öt év alatt azt jelentené, hogy az óriás ország is belépne abba a tizes elitbe, akik a legnagyobb aranytartalékkal rendelkeznek és akik a legmeghatározóbb szereplők a piacon.


Eközben jött még egy pozitív hír, amely lökést adhat az aranyat vásárlóknak (illetve a még hezitálóknak), hiszen a Morgan Stanley bejelentette, hogy nagy esélyt lát arra, hogy az Egyesült Királyság 2010-ben egy komoly adósságkrízissel szembesül majd. Szóval az USA Sancho Panzája is nyakig benne van, lesz itt kötvényárfolyam szakadás, a font az euróval szemben megy egy-pont-nulláig, vagy még tovább ...

Nincsenek megjegyzések: