18 december 2009

Ismét megszólalt egy kínai jegybankár

Ezúttal Zhu Min adott hangot elégedettlenségének, hogy aszonygya a dollár továbbra is gyengülni fog - merthogy ezek a jenkik csak nyomtatják a pénzt és állampapírt bocsátanak ki ipari méretekben - és ez megnehezíti az amerikai állampapírok vásárlását/tartását a külföldi jegybankoknak, illetve hozzátette azt is, hogy az USA nem várhatja el, hogy a külföld finanszírozza a teljes folyó fizetési mérleg hiányát. Ugyanakkor a deficit markáns csökkentése - import visszaszorítása, export támogatása - azt jelenti az amerikával üzletelő országok számára, hogy csökken a náluk felhalmozódó zöldhasúak száma, így viszont kevesebb az az összeg is, amit US Treasury Bond-ok vásárlására fordíthatnak.
Ugyanakkor, könnyen belátható, hogy jelenleg az USA-nak nincs sok választása a növekvő költségeinek - stimulusok, csődök - finanszírozására, hiszen az a fránya fogyasztás csak nem akar beindulni ... így marad a pénznyomda.
Ehhez kapcsolódik egy mai főcím az egyik online gazdasági újságban, hogy Detroit-ban a munkanélküliség megközelíti az 50%-ot!!! Megnéztem a cikket, hogy valós-e az adat; és tényleg, a hivatalos statisztika szerint is 27%-os a munkanélküliség és a tágabban értelmezett definíció szerint - amiben benne vannak az alulfoglalkoztatottak is - valóban 44,8% a ráta ... és még nincs vége az amerikai autóipar kálváriájának!

Nincsenek megjegyzések: