26 október 2009

Városi Legenda 1.

A hét kétségtelenül legfontosabb adata, a harmadik negyedéves amerikai GDP.
Mindenki erőteljes, 3% körüli növekedést vár, ami az elmúlt két év legjobb adata lenne.
A megfáradt piacnak is kell a jó adat, amire újra be lehet lelkesedni és ami átsegíti az indexeket a ellenállásokon. Ha kicsit rosszabb lesz az adat, mint amit vártak az sem fogja a FED-et zavarba hozni, majd lerontják újraszámolják az előző negyedéves adatot (-0,7) és máris meglesz az a mágikus 3% fölötti növekedés (bár szerintem az amerikai törvényhozás már év elején lejátszotta ezt a meccset a 787 milliárdos lakásvásárlási adókedvezménnyel plusz a roncsautó programmal).
Itt jön képbe az egyes számú Városi Legenda, a mi Barackunk - kicsit amerikai, kicsit barna, de a miénk - által oly sokszor hangoztatott: "Az USA elhivatott az erős dollár fenntartása mellett."
Ez több szempontból is sántít, egyrészt a fentnevezett GDP-nek sem tenne túl jót az erős dollár, hiszen így az betenne az exportnak (lásd ábra), nem is beszélve az óriási készletekkel operáló amerikai ipari vállalatoknak, akik az erősödő dollár révén folyamatosan csökkenő értékű készletekkel szembesülnének, mivel összes iparifém és mezőgazdasági termény ára dollárban van denominálva.
Másrészt a mostanra hatalmasra duzzadó amerikai államadósság visszafizetését miként lehetne másként elinflálni? Sehogy, tehát marad a gyengülő dollár, amiben megfigyelhetünk majd erőteljes ellentrendeket, de azért alapvetően a gyengülés az úr.

Nincsenek megjegyzések: