27 október 2009

Merre tovább arany?

Az utóbbi pár nap korrekciója után sokan temetni kezdték a sárga nemesfémet, mondván, hogy a lufi kipukkadt és ennyi volt a sztori benne.
Nos, tény, hogy gyanúsan nagy a short állomány az aranyban, múlt péntekig mintegy 516.832 kontraktus nyitottak meg az arany árfolyamesésére játszva, ez 51.683.200 unciát jelent, ha fizikai teljesítésre kerül a sor, ami durván 54,8 milliárd dollárt tesz ki. Ez felvet egy kérdés; kinek van ennyi aranya, hogy shortolni merje azt, vagy még merészebb és naked short-tal próbál hasznot húzni az árfolyamesésből.
Az arany árfolyamának jelenlegi korrekciója szerintem egy teljesen szokványos jelenség, megvolt a kitörés, elérte az elsődleges (rövid távú) célárfolyamot az 1065-öt, itt kicsit elfogyott a lendület, következik egy kis hezitálás és ezt kívánják most páran megjátszani (lásd fent).
A hosszú távú trend töréséhez ennél sokkal több kellene, mondjuk egy 995 alá zárás és akkor még mindig ott van a 200 napos mozgó 950 körül.
Egyébként az arany árfolyamában most egyáltalán nem áraznak nagy elmozdulást ezt tükrözi a meglehetősen alacsony szinten lévő belső volatilitása is.

Egy szó, mint száz én nem várnék jelentős aranyesőt, maximum rövid távon egy erőteljesebb korrekciót egészen a hosszú távú trendvonalig.

És hogy miért? Erre a válasz egyszerű: a szűkösen rendelkezésre álló készletek miatt. Gondoljunk csak bele, globálisan van úgy 120-140 ezer tonna arany, ez körülbelül 4 trillió dollár piaci értékkel bír és ezzel szemben áll:
- a világban cirkuláló, mintegy 8 trilliónyi dollár,
- a teljes globális pénzkínálat, ami 30 trillió USD-nek felel meg,
- a globális tőkepiac piaci kapitalizációja 40 trillió értékben,
- a globális kötvénypiac 80 milliárd dollár értékben,
- és végül, de nem utolsó sorban a globális derivatív piac, amelynek nominális értéke (dobszó, megkapaszkodás a székben): 800 trillió dollár.

Szóval még egyszer: a szűkösség és az a tény, hogy az arany az egyedüli hedge lehetőség a kormányok és a jegybankok irreális költségvetési és monetáris politikájával szemben elég komoly árfelhajtó erővel bír hosszú távon.

Nincsenek megjegyzések: