03 július 2009

NFP

Azaz Nonfarm Payroll, a tegnapi nagy amerikai részvénypiaci zuhanás legfőbb kiváltója, ugyanis 467.000 nem mezőgazdasági dolgozó veszítette el az állását júniusban.
A mai első chart is a jelenlegi munkanélküliségi adatot (piros vonal) teszi egy érdekes kontextusba, mégpedig összehasonlítja a II. Világháború utáni valamennyi recessziós időszak munkanélküliségének átlagával (kék szaggatott vonal, a felső), illetve az utolsó recesszió munkanélküliségi adatával (sárgás szaggatott vonal).

Az ábra jól illusztrálja, hogy a jelenlegi munkanélküliség közel háromszor annyi, mint az eddigi gazdasági visszaesések alatt bármikor. Tény, hogy ha a jelenlegi egy „átlagos” recesszió lenne, akkor már 3 hónapja el kellett volna kezdődnie egy fellendülési időszaknak a munkaerőpiacon.

Még egy érdekes adat az amerikai foglalkoztatással kapcsolatban:
- foglalkoztatottak száma 1999 decemberében: 130,53 millió fő,
- foglalkoztatottak száma jelenleg: 131,69 millió fő!!!

9,5 év és 1,16 millió fő a távolság a két adat közt, de sajnos alapos a gyanú, hogy mire 10 év lesz a differencia az időtávban, addigra 0 lesz a különbség a foglalkoztatottak számában:(

… és akkor ne is beszéljünk a részvénypiacról!



Az S&P 500 tegnapi záró ára: 897,29 pont volt ’99 december 31-én: 1469,25 és sajnos kicsi a sansz arra, hogy közel duplázzon az index év végéig:(

Nincsenek megjegyzések: